вівторок, 25 лютого 2020 13:04

Зеленський дав термінове завдання: ніякого імпорту вугілля та електронергії

Зеленський дав термінове завдання: ніякого імпорту вугілля та електронергії
Президент каже про махінації у вугільній галузі

Президент Володимир Зеленський виступає проти імпорту вугілля.

Про це він заявив на Всеукраїнській нараді працівників вугільної галузі у вівторок.

"Імпорт електроенергії. Чесно кажучи, про який імпорт може бути в цілому мова, якщо країни, з яких ми імпортуємо, не пускають нас на свої ринки. Тому спочатку - наше вугілля, наші шахтарі, наша електроенергія.

І якщо якась марка в нас не добувається, тільки тоді можемо починати обговорювати питання конкретної марки і імпорту цієї марки. Тому імпорту немає де зараз знаходити місце в нашій вугільній галузі. І це термінове завдання міністру", - заявив Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський наказав закрити всі борги перед шахтарями і поставив ультиматум уряду

Також президент заявив: "За 15 років борги держави перед підприємствами зросли до 28 мільярдів. Дивна формула, коли держава вкладає гроші, а натомість отримує збитки. Чудово розуміємо, хто є бенефіціарами цієї формули. Термін "смотрящіє" за шахтами має зникнути разом із самими "смотрящіми".

Зеленський сказав про "корупцію на закупівлях, обсягах видобутку".

"Замість інвестицій у безпеку шахтарів, модернізацію та вчасну виплату зарплат, хтось заробляє мільйони. Я навіть сказав би: заробляв. Бо лавочка повинна бути закрита", - заявив він.

Міністру енергетики та захисту довкілля Олексію Оржелю Зеленський доручив у "найкоротший термін" провести повний фінансовий та кадровий аудит вугільних підприємств.

"Прозвітувати і передати результати аудиту до правоохоронних органів", - заявив Зеленський.

Також він заявив, що Кабмін має створити координаційний центр із трансформації вугільної галузі на чолі з віцепрем'єром Денисом Шмигалем.

"Так, сьогодні Україна виробляє більше вугілля, ніж може продати. Але це не проблема шахтарів. Має бути гарантований ринок збуту вугілля - українські ТЕС. Маємо зрозуміти, скільки вугілля нам потрібно на наступні 10 років", - сказав Зеленський.

Також він підтримав ідею створення держкомітету з вугільної промисловості.

"Щодо пропозиції приватизації Центренерго, то треба говорити - разом із неприбутковими шахтами. Ідея прекрасна.

Тут, до речі, пан Тімченко (гендиректор компанії ДТЕК Ріната Ахметова. - Gazeta.ua). Ви сьогодні були як приклад для багатьох, компанія ДТЕК. У мене до вас питання. Багато з державних шахт, і вони справді неприбуткові. І якщо всі порівнюють саме стан ваших шахт і вклад ДТЕК у галузь. У мене до вас питання. Будете приватизувати? Ви зараз не впевнені, а коли виступали, були впевнені. Тому, якщо ви не готові і Антимонопольний комітет, як ви кажете, буде проти, я з ними порозмовляю, вони будуть "За". Тоді маєте допомогти нам знайти таких партнерів, сильних у галузі, які можуть приватизувати і вкладати гроші у модернізацію шахт. А якщо не знайдете..." - заявив Зеленський.

Найбагатша людина України, олігарх Рінат Ахметов купив віллу на Лазуровому узбережжі у Франції вартістю 200 млн євро, або 5,3 млрд грн. Про це повідомило британське видання Financial Times.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський дав термінове завдання: ніякого імпорту вугілля та електронергії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути