вівторок, 28 червня 2022 09:25

Спецтема: Війна Росії проти України

"Захищати свою державу – наш основний закон" – Зеленський звернувся до українців

"Захищати свою державу – наш основний закон" – Зеленський звернувся до українців
Президент України Володимир Зеленський привітав українців із Днем Конституції. Фото: Офіс президента

Конституція України – наш детальний портрет.

Її норми дають змогу розшифрувати генетичний код нашої нації. Про це заявив президент Володимир Зеленський у відеозверненні.

"Конституція України – це точка розвитку, до якої ми дійшли як держава і суспільство за віки історії. Державний устрій – це наш інтелект. Форма правління показує, чи перейшли ми на наступний етап цивілізації, чи застрягли в ері тиранії і диктатури", – каже він.

Додає, що Конституція, як рентген показує наші сильні та слабкі сторони. Наші принципи, цінності, ідеали. Рівень свободи і права. Рівень зрілості й обов'язки, які ми повинні виконувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Конституції України – найкращі привітання для рідних та друзів

"Конституція допомагає знайти відповідь на два головних питання: що таке Україна і хто такі українці? Це наш детальний портрет. І особливо зараз, в часи повномасштабної війни, яскраво проявляються його головні риси. Ми ухвалили основний закон держави 26 років тому. А 26 років по тому захищати свою державу – наш основний закон", – констатує.

Зеленський каже, що засади ухвалення Конституції є засадами нашої боротьби зараз. Вони пояснюють чому і за що ми б'ємося.

"Це право українського народу на самовизначення, всенародно схвалена незалежність України, незворотність її шляху до Європи. Це відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями", – пояснює.

Президент стверджує, що не ми почали цю війну. Не ми першими стріляли й не ми першими напали.

"Ми захищаємо Україну. Яка є суверенною, незалежною, демократичною, соціальною і правовою державою. Взявши до рук зброю, ми не вагалися, як на роздоріжжі. Не обирали, захищати першу статтю Конституції чи дотримуватися Божої заповіді. Бог на нашому боці. Він каже, що захищати рідний дім від нечисті – не гріх. Гріх його не захищати", – каже.

Зеленський додає, що Україна – унітарна держава. А її територія – цілісна та недоторканна.

"А тому на сході та заході, на півдні, півночі та в центрі наш народ героїчно б'ється за ці принципи й другу статтю нашої Конституції. Стримує "другу армію світу". Якій байдуже до всіх загроз та ризиків Третьої світової війни. Але нам не байдуже на норми третьої статті Конституції. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека – це найвища соціальна цінність", – наголошує президент.

Стверджує, що наші люди ціною життя і безпеки боронять цей принцип. З честю та гідністю.

28 червня в Україні відзначають День Конституції. Цього року їй виповнюється 26 років.

Україна отримала Конституцію о 9:18 28 червня 1996 року. У ній закріпили правові основи держави, її суверенітет і територіальну цілісність, основні права і свободи громадян.

1997 року почали відзначати День Конституції. Це єдине свято, закріплене у статті 161 Конституції.

Зараз ви читаєте новину «"Захищати свою державу – наш основний закон" – Зеленський звернувся до українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути