середа, 15 червня 2022 05:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Зареєстрували законопроєкт про заборону книжок з Росії і Білорусі

Зареєстрували законопроєкт про заборону книжок з Росії і Білорусі
В Україні з 1 січня 2023 року книги видаватимуться українською мовою, мовами корінних народів України і офіційними мовами ЄС, згідно законопроєкту. Фото: pixabay.com

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №7459 про заборону імпорту книжок з Російської Федерації і Білорусі.

Про це повідомили "Детектор медіа".

Також документ передбачає обмеження на ввезення і розповсюдження видавничої продукції з тимчасово окупованої території України.

Мета - посилення законодавчих обмежень щодо ввезення і розповсюдження видавничої продукції антиукраїнського змісту, недопущення руйнівного впливу Росії на український книжковий ринок зсередини.

Для видань, виданих мовою держави-агресора, що ввозяться з інших країн, запровадять дозвільний порядок ввезення, який досі діяв для видань, що ввозяться з Росії.

Метою дозвільної процедури є контроль відповідності цих видань вимогам законодавства України, передусім - перевірка їхнього змісту на наявність антиукраїнської пропаганди.

Заборонятиметься випуск, ввезення, розповсюдження в Україні книжкових видань, що містять твори авторів-громадян Росії. Ця заборона не поширюватиметься на книги, видані в Україні до 1 січня 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російськомовні пісні зникли з українських радіостанцій

В Україні з 1 січня 2023 року книги видаватимуться і розповсюджуватимуться державною (українською) мовою, мовами корінних народів України і офіційними мовами Європейського Союзу.

Книги іншими мовами можуть видаватися і розповсюджуватися, якщо вони видані мовою оригіналу.

Перекладна література має видаватися і розповсюджуватися в перекладах на українську або будь-яку офіційну мову ЄС чи мову корінного народу України.

Разом із цим зберігатимуться чинні норми законодавства про видання книг будь-якими мовами національних меншин України за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

Також передбачено можливість видавати книги будь-якими мовами на замовлення органів влади в інтересах національної безпеки, відсічі російській агресії.

Цього року в Україні змінять освітні навчальні програми. Російські книжки вилучать з вивчення.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про заборону російської музики в публічних місцях, на радіо і телебаченні.

Зараз ви читаєте новину «Зареєстрували законопроєкт про заборону книжок з Росії і Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути