четвер, 27 серпня 2020 09:50

Зараз українську мову захищають, бо всяка кремлівська вошва хоче домінування російського - авторка проєкту "Рагу.лі"

Зараз українську мову захищають, бо всяка кремлівська вошва хоче домінування російського - авторка проєкту "Рагу.лі"
Фото: Сергій Старостенко.

Україні за попередні 29 років нашкодило те, що не захищали достатньо українську мову. Про це Gazeta.ua сказала журналістка, авторка проєкту "Рагу.лі" Тетяна Микитенко.

"Не захищали достатньо українську мову. Якби це питання вирішили у 1990-ті, то зараз ми навіть його не торкалися б. Це нонсенс, коли продавлюють з якимось надзусиллями закон про захист статусу національної мови через 28 років після Незалежності. Зараз його захищають, тому що всяка кремлівська вошва хоче, щоб домінувало російське.

Нам треба було зразу відмовитися від цього патерну з російською мовою, культурою, цими усіма кіркоровими, глюкозами. Та залиште його собі і самі хавайте", - каже Тетяна Микитенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська мова - основа держави. Хто проти цього - злочинець" - виступ Юхновського підняв Раду

"Чути: какая разніца. У готелі на рецепції дівчина говорила російською. Ми попросили спілкуватися українською, бо ми всі українці і хочемо мати право в Україні не розуміти російську і не послуговуватися нею в побуті. Чомусь це доводиться пояснювати. Офіціанти завжди переходять на українську. Спершу кажуть, що їм важко, а потім чути, що ця людина говорить українською у побуті. У Залізному Порту україномовні українці заходять у кафе, а україномовні офіціанти їх зустрічають російською і все — ті замовляють капучіно російською. Ви серйозно? Ти відмовляєшся від мови і ідентичності враз, аби замовити чашку кави? Люди не усвідомлюють ницості і дна гри, яка відбувається. Заради чого?", - говорить Тетяна Микитенко.

Більше читайте в інтерв'ю з Тетяною Микитенко на Gazeta.ua.

25 квітня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон, що передбачає обов'язкове використання української мови в органах державної влади, місцевого самоврядування та інших публічних сферах громадського життя.

Закон передбачає штрафи за порушення, проте норми про адміністративну відповідальність почнуть діяти лише за 2 роки.

Українською мовою мають володіти чиновники всіх рівнів, судді, правоохоронці, військовослужбовці-контрактники, працівники сфери освіти, медичної сфери, посадовці державних і комунальних підприємств, адвокати, нотаріуси.

Частка мовлення українською мовою має становити щонайменше 90% загальної тривалості передач і фільмів на телебаченні й радіо.

Сфера обслуговування має працювати українською мовою.

За Конституцією державною мовою в Україні є українська мова.

Зараз ви читаєте новину «Зараз українську мову захищають, бо всяка кремлівська вошва хоче домінування російського - авторка проєкту "Рагу.лі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути