четвер, 26 грудня 2013 21:25

Зараз навіть відставка уряду навряд чи заспокоїла б народ - соціальний психолог

Зараз навіть відставка уряду навряд чи заспокоїла б народ - соціальний психолог
Фото: tyzhden.ua

В подальшому настрої українців проти влади лише посилюватимуться, незалежно від дій керівництва країни, - розповів в інтерв'ю Gazeta.ua соціальний психолог Олег Покальчук. - Проблема її в тому, що весь час намагається венеричні хвороби лікувати косметичними засобами.

Як довго можуть тривати протестні настрої у зв'язку із тим, що Майдан в Києві стоїть більше місяця?

- Вони будуть достатньо стрімко трансформовуватись в більш радикальні і менш публічні методи спротиву. Публічно-демонстративна фаза з піснями відійде в минуле, виглядатиме менш чисельною. Натомість на перший план вийдуть дві складові, які будуть в тренді в майбутньому. Перша - це активізація цих настроїв і різних форм публічних протестів в регіонах. Друга - частина людей, які радикально налаштовані, але не провокатори, будуть думати над іншими формами самоорганізації. Вони шукатимуть нові засоби протесту.

Чи приглушать емоції українців свята?

- Свята матимуть вигляд політичних мітингів. Це не посилення і не послаблення. Швидше, це буде продовженням театралізованої форми протесту.

Чи піде влада на поступки?

- По-перше, влада не піде на поступки. По-друге, те що вона вважає поступками, треба було робити місяць тому. Керівництво традиційно спізнюється із реакцією. Якби вона блискавично, в перші ж дні протесту, зняла кількох міністрів, то можливо це би урегулювало ситуацію. Сьогодні цього не те, що недостатньо, навіть відставка уряду навряд чи заспокоїла народ. Можливо, умовно кажучи, якби влада випустила Юлію Тимошенко, то люди це би позитивно сприйняли. Принаймні, так би з робив розумний політик. Так зробив російський президент Володимир Путін із Михайлом Ходорковським. Це зрозумілий та розумний маркетинговий хід. Водночас, не можна приймати закон про амністію, і продовжувати слідчі дії стосовно євромайданівців по всій Україні. Тому, я не бачу ніяких перспектив навіть у можливих ходах влади.

Наскільки впливатиме тиск на активістів та журналістів, як наприклад, події із Тетяною Чорновол на сам Майдан?

- Сильно впливатимуть. Подібні події його стимулюватимуть. Так це і відбувалось на самому початку. Якби 30 листопада не було побиття студентів "беркутівцями", то все могло скінчитись вже тоді. Влада радикалізує суспільство, бо абсолютно не розуміє ані природи, ані його поведінки. Вона думає, що якимось чином може примусити людей до миру. Янукович абсолютно не розуміє, що робить.

Які можливості суспільства в боротьбі з владою?

- Це залежить від того, яку мету поставлять. Тим паче, от почують їхні вимоги, а далі? Які реальні механізми реалізації і імпічменту президента, і відставки уряду? Озвучені механізми м'яко кажучи нереалістичні. Водночас, хочу наголосити, що наша проблема в тому, що ми називаємо владою всіх чиновників. А за все відповідає радикальне крило влади та президент, який несе за них конституційну відповідальність. Тому треба думати, якими гаслами, і до кого ми звертаємось.

До якого логічного завершення має дійти Майдан?

- Не вважаю, що він розійдеться. Якби не було мотиваційних факторів, про які говоримо, то можливо б він постояв до Різдва. Тепер він достоїть до Старого нового року. Тим паче, що він має аргументацію у вигляді радикалізації ситуації, і може достояти до весни. Я не натякаю на вибори. Просто потім логістика, сама мобільність стане легшою. Там буде тепліше, легше, жвавіше. Настрої стануть позитивнішими. Тому, коли ми під час зимового періоду, традиційно аполітичного, переходимо в такому градусі, то цілком ймовірно, що він на порядок зросте навесні. Тобто переросте в нову форму. Відбудеться ротація людей, а там почнеться нова історія. Зараз же він немає морального права розходитись.

Зараз ви читаєте новину «Зараз навіть відставка уряду навряд чи заспокоїла б народ - соціальний психолог ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути