понеділок, 20 червня 2022 20:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Запустили "московський механізм" для російських злочинців – Майкл Карпентер

Запустили "московський механізм" для російських злочинців – Майкл Карпентер
Посол США при ОБСЄ Майкл Карпентер: "Ми повинні збирати та досліджувати всі свідчення злочинів росіян задля майбутнього". Фото: ЛБ

Кожна особа, яка вчинила воєнний злочини в Україні, має бути притягнута до відповідальності. На всіх рівнях у ланцюжку командування, аж до найвищого. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав посол США при ОБСЄ Майкл Карпентер.

"Саме для цього в ОБСЄ запустили "Московський механізм" (місія ОБСЄ, яка досліджує порушення росіянами міжнародного права з прав людини і міжнародного гуманітарного права, військові злочини. Її звіт має юридичне значення для притягнення до відповідальності винних у національних і міжнародних судах, має стати важливим кроком для звернень про стягнень з майна РФ і пов'язаних з нею осіб, корпорацій і установ для відшкодування збитків, завданих російською агресією. – Gazeta.ua). Запустили місію в Україні, яка буде вивчати порушення прав людини, військові злочини та злочини проти людяності. Дуже вагомий її звіт за квітень, який встановив перші факти злочинів. Місія далі працює. Вона фіксує факти звірств росіян в місцях на зразок Бучі, Бородянки, Ірпіня, Гостомеля. До цих звітів є довіра. Їх можна буде передати міжнародні суди", - зауважив Карпентер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Корупції стало менше. Але за три місяці чиновники знову розслабилися" - Юрій Ніколов

Також діє Комісія ООН з розслідування злочинів в Україні.

"Ці та багато інших діляться інформацією про злочини. Міжнародний кримінальний суд та Міжнародний суд ООН можуть притягнути винних до відповідальності. А також національні юрисдикції різних країн, які відкрили власні провадження. Крім того, Офіс генпрокурора України", - зазначив він.

За словами Карпентера, деякі скептики можуть сказати, що малоймовірно, що винних притягнуть до відповідальності в найближчі роки.

"Але сама перспектива має бути. Не можемо впевнено сказати, що це не стане можливим із часом. Натомість повинні збирати та досліджувати всі свідчення злочинів задля майбутнього", - наголосив посол США при ОБСЄ.

На території України зібрали вже тисячі доказів воєнних злочинів росіян. Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду у Гаазі збирає їх через спеціальну платформу, розповів прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан.

Державний департамент Сполучених Штатів Америки оголосив про створення проєкту для збору, аналізу та надання широкого доступу до доказів скоєних Росією воєнних злочинів та інших злодіянь в Україні. Він матиме назву Conflict Observatory. Програма охоплює документування, перевірку і поширення свідчень із відкритих джерел

Україна збирається створити Спеціальний кримінальний трибунал щодо керівництва Росії за розв'язану агресію про України. Про це заявив агент України в Міжнародному суді ООН, посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич. На створення трибуналу можуть піти місяці.

Зараз ви читаєте новину «Запустили "московський механізм" для російських злочинців – Майкл Карпентер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути