субота, 24 листопада 2012 21:41

"Запровадження суду присяжних - абсолютний фарс і повернення до періоду СРСР" - нардеп про новий КПК

"Запровадження суду присяжних - абсолютний фарс і повернення до періоду СРСР" - нардеп про новий КПК
Геннадій Москаль. Фото: file.liga.net

Запровадження суду присяжних є абсолютним фарсом.

Про це Gazeta.ua сказав народний депутат Геннадій Москаль, коментуючи введення в дію нового Кримінально-процесуального кодексу.

Він переконаний, що заяви прихильників нового КПК про те, що кодекс лібералізує систему є популізмом. Щодо введення суду присяжних, то також, на думку парламентаря, це не те що не покращує судову систему, а навпаки вводить ще більше плутанини.

"Це абсолютний фарс. Два професійні судді і три так званих присяжних — це не є суд присяжних. Ми відновлюємо народних засідателів зразка радянського періоду", - переконаний Москаль.

Він пояснив: "Двом професійним суддям схилити одного присяжного на свою сторону для прийняття рішення — просто. Відповідно, виходить "три - за, два - проти" і рішення прийнято. Робити так не складатиме жодних великих труднощів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Графіті проти нового КПК незабаром з'являться в різних містах України - активіст

"Що таке суд присяжних? Вони не мають бути учасниками процесу. Вони мають сидіти десь наприкінці зали. Їхній девіз в усіх країнах: "мовчи і слухай". Присяжний має відповісти на два запитання: чи була подія кримінального характеру, яка розглядається та, якщо вона була, то чи ця особа, яка стоїть перед судом, її скоїла — так чи ні. Вони мають відповісти коротко на ці два запитання. А тут їм дають усі права як судді. То який це присяжний? Присяжний має бути неупереджений і він не має бути учасником судового засідання", - підкреслив Москаль.

Також, за словами нардепа, під великим питанням залишається і те, яким чином будуть підбиратися ці присяжні.

"І ще є багато таких запитань, - підкреслив нардеп. - Давайте ще раз повернемося до цієї теми через два-три місяці і ви побачите, що будуть кричати воєм судді, прокурори і, в першу чергу, слідчі органи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У опозиції назвали КПК діжкою дьогтю із ложкою меду

Нагадаємо, що з 20 листопада цього року в Україні запрацював новий Кримінальний кодекс. Захисники КПК стверджують, що він значно гуманізує правоохоронну та судову систему, однак багато спеціалістів відзначають у ньому купу недоліків.

Зараз ви читаєте новину «"Запровадження суду присяжних - абсолютний фарс і повернення до періоду СРСР" - нардеп про новий КПК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути