середа, 05 листопада 2014 20:03

Західні країни на порозі нової холодної війни з Росією – президент Фінляндії

Західні країни на порозі нової холодної війни з Росією – президент Фінляндії
Саулі Нійністьо Фото: apravda.com

На порозі нової холодної війни з Росією, що виникла через кризу в Україні, опинились західні країни. Таку думку висловив президент Фінляндії Саулі Нійністьо в інтерв'ю Guardian, передає "Українська правда".

Він зазначив, що Фінляндія має тривалу традицію збереження дружніх стосунків з Росією, але і вона виявилась не готовою до тиску, який зараз чинить РФ.

"Ми не любимо, коли перетинають червону лінію. Росіяни тоді повернули, але що було б, якби вони цього не зробили? Я б не став спекулювати на цій темі", - сказав Нійністьо, згадавши ситуацію, коли російські літаки вторглися у фінський повітряний простір.

Багато фінів схвильовані, що через анексію Криму Росією і дестабілізацію нею ситуації на Донбасі може повернутись невпевненість, якою вони жили в роки "холодної війни".

Але, незважаючи на зростання міжнародної напруги, більшість фінів продовжують виступати проти членства в НАТО, побоюючись, передусім, реакції Москви на це. Росія, в свою чергу, неодноразово застерігала Фінляндію, яка на 100% залежить від поставок газу з РФ, від членства в альянсі.

При цьому питання вступу до НАТО буде центральним поряд із економічними питаннями під час виборів у Фінляндії у квітні наступного року.

"Захід перебуває на позиції постійних питань: що задумав Путін? – сказав Нійністьо, – а Путін продовжує говорити про ворожість Заходу і НАТО, що своїм розширенням НАТО намагається принизити Росію".

"Ця ситуація не обіцяє нічого хорошого. Ми вже майже на порозі нового типу холодної війни", - зазначив фінський президент.

Нагадаємо, глава Фінляндії вже говорив про те, що холодна війна невигідна для обох сторін, і Заходу варто залишити лінії зв'язку з Москвою відкритими, і бути готовими розглядати питання про зняття санкцій в майбутньому.

Зараз ви читаєте новину «Західні країни на порозі нової холодної війни з Росією – президент Фінляндії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути