вівторок, 25 листопада 2014 11:20

Захід вже не вірить Росії - Bloomberg

Захід вже не вірить Росії - Bloomberg
AFP

У російського президента Володимира Путіна є своя відповідь на питання, чому він не довіряє Заходу. Його недовіра зародилася під час розпаду Югославії в середині 90-х років минулого сторіччя,

Про це пише Bloomberg.

Видання наводить слова російського лідера з його інтерв'ю агентству ТАСС, де Путін явно відчуває, що він потребує апелювання до патріотизму росіян, і йому потрібно пояснити, чому він розглядає Захід як підступного конкурента.

"Кожного разу, коли Росія стане на ноги, стає сильнішою і заявляє про своє право на захист своїх інтересів за межами її кордонів, ставлення до її керівництва відразу змінюється. Пам'ятаєте, що трапилося з Борисом Миколайовичем (Єльциним - ред.)? Спочатку світ добре до нього ставився. Незалежно від того, що зробив Єльцин, Захід це вітав. Але як тільки він висловився на захист Югославії, в очах Заходу він відразу став алкоголіком і поганою людиною", - наводить слова російського президента видання.

Уряд Росії при Єльцині працював з "чистими намірами", але потім швидко покрився "безсоромною корупцією", а радянські поняття зовнішньої політики знову почали використовуватися. "Росія ніколи не була досить послідовною, щоб вселяти довіру, тому Захід ніколи не розглядав її як істинного союзника", - йдеться у публікації.

Як зазначає автор, важко розподілити провину за упущену можливість інтеграції Росії, України та Білорусі до Європи відразу після того, як розвалився Радянський Союз. Може, Європі варто було бути більш "гостинній", а Москві - робити більше чесних зусиль для ліберальних реформ.

В результаті - відчуження призвело до гіршого результату, ніж просто суперництво під час "холодної війни". "Хоча ця ворожнеча була в значній мірі заснована на незнанні культур один одного, нинішні гіркі відносини схожі на цинічне розчарування розлучених подружжя", - пише видання.

Автор статті резюмує, що Путін зробить це зближення важким навіть після того, як він врешті-решт відмовиться від влади.

Зараз ви читаєте новину «Захід вже не вірить Росії - Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути