вівторок, 07 травня 2013 11:55

Замість демонстрації комуністи мали організовувати страйки - експерт

Замість демонстрації комуністи мали організовувати страйки - експерт
Політолог Сергій Таран розповів про кризу в Компартії. Фото: golos.ua

Заклик лідера Комуністичної партії України (КПУ) Петра Симоненка підтримати референдум щодо вступу до Митного союзу свідчить про кризу в цій політичній силі.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Сергій Таран.

"Тому що зараз навіть влада публічно заявляє про відданість європейському курсу та про готовність підписати угоду з Євросоюзом. Більше того, вона говорить про те, що деякі положення Митного союзу суперечать українській Конституції. В цій ситуації Компартія робить голосну заяву, тому що просто не має чим привернути увагу виборця. Насправді вона зараз має висувати достатньо революційну антиолігархічну ідею. Тому що розрив між багатими та бідними в Україні сьогодні дуже серйозний. Тому замість того, щоб проводити демонстрацію першого травня, комуністи мали б організовувати страйки та акції прямої дії на підприємствах олігархів. Але КПУ підгодовується тими ж олігархами та прямо залежить від влади, то їй треба показувати свій радикалізм чимось іншим", - зауважив він.

За словами експерта, розмовами про референдум Симоненко намагається "замилити очі" виборцям і показати, що КПУ все ж має радикальну риторику.

"У суспільстві зараз є серйозний запит на радикалізм. Але Компартія попри всю риторику не може його показати. Тому вдається до таких гучних заяв, за якими нічого не стоїть. У Симоненка та його партії дуже темні виборці. Якби лідер КПУ був відданий ідеї соціальної справедливості, він би хотів Україні тих самих змін, які відбулися у країнах Європи. Бо там втілилося дуже багато соціальних ідей. Я не кажу ленінських, але окремих марксистських. Стався перерозподіл національного продукту таким чином, що там немає бідних. Також були проведені економічні реформи, які поставили багатіїв в умови, коли вони прозоро платять податки. Там в принципі немає олігархів", - зазначив Таран.

"Все негативне, про що говорить Симоненко щодо Євросоюзу, як раз присутнє у Митному союзі. Там є олігархи та серйозних розрив між багатими та бідними. Якби Петро Миколайович був послідовним та дотримувався ідеї соціальної рівності, він би був одним із перших євроінтеграторів", - наголосив політолог.

Він пояснив, що кількість українців, які можуть підтримати ідею такого референдуму залежить від того, як сформулювати питання.

"Крім того, у нас референдум не передбачає жодного контролю з боку виборців. Його проводить Адміністрація президента. У нас немає статусу спостерігачів на виборчих дільницях. Це не вибори, до яких ми звикли. Так само не передбачені механізми формулювання питань. Навіть явку виборців не можна проконтролювати. Контроль влади за процесом референдуму настільки жорсткий, що немає можливості розказати, як він відбудеться. Завтра може виявитися, що він уже пройшов, а влада прозвітує, що 90 відсотків виборців на ньому було. Але жодного конституційного контролю не буде", - додав експерт.

Зараз ви читаєте новину «Замість демонстрації комуністи мали організовувати страйки - експерт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

56

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути