Ексклюзиви
вівторок, 23 лютого 2021 11:14

Законопроект 4607 про держпідтримку ГО людей з інвалідністю стане кроком назад у цій сфері - ЗМІ

  За останні 8 років з 88 всеукраїнських організацій інвалідів державну допомогу змогли отримати тільки 23
За останні 8 років з 88 всеукраїнських організацій інвалідів державну допомогу змогли отримати тільки 23

Положення законопроекту 4607 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підтримки громадських об'єднань людей з інвалідністю" не тільки нівелюють позитивні зміни, яких активісти домоглися в цій сфері за останні роки, але і закріплять монопольне становище окремих "обраних" організацій.

Про це йдеться в матеріалі видання "Петро і Мазепа".

Видання зазначає, що законопроект 4607 з'явився після того, як представникам громадських організацій людей з інвалідністю вдалость домогтися розподілу державної підтримки на конкурсній основі і зламати схеми розподілу державного фінансування в інтересах обмеженого числа ГО.

"За останні 8 років з 88 всеукраїнських організацій інвалідів державну допомогу змогли отримати тільки 23. При цьому 2 організації (Українське товариство сліпих (УТОС), Українське товариство глухих (УТОГ) за цей період отримали 242 млн. грн., або 63% загального обсягу фінансування для громадських організацій (42% - УТОС, 21% - УТОГ)", - наводить видання інформацію зі звіту МБФ "Відродження" за 2014 рік і відзначає, що в подальшому така ситуація зберігалася.

У 2020 році ситуація почала змінюватися, був проведений перший конкурс на конкретні проекти, а з 2021 року - розподіл держфінансування для ГО людей з інвалідністю повністю перейшов на конкурсну основу. Однак такі монополісти, як УТОГ і УТОС вирішили домогтися відновлення преференцій через законопроект 4607.

"Пропонується надання інституційної підтримки з державного бюджету, але тільки для всеукраїнських організацій. Це повертає нас на три роки тому, коли такі положення були прибрані. Що значить" всеукраїнська "? Багато підрозділів в більш, ніж 13 областях - але як це перерозподіл грошей відбувається ? Хто, скільки і на що отримує гроші всередині організації? " - зазначає консультантка з питань публічного фінансування громадських організацій Українського незалежного центру політичних досліджень Дар'я Сидоренко.

На думку журналістів, активізація лобістських зусиль пов'язана з тим, що київська прокуратура відкрила кримінальну справу про можливі зловживання УТОС і УТОГ. Тому організаціям було потрібно терміново знайти нардепів, які підтримають їх ініціативи.

Проаналізувавши авторський колектив законопроекту 4607, видання дійшло висновку, що з понад 20 співавторів документа, велика частина ніколи не займалася питаннями людей з інвалідністю.

"Решта депутатів теж в цьому не розбираються, і справами людей з інвалідністю здебільшого не займалися. Але свої імена все одно вписали там, де треба. Що ж - значить, з них весь попит", - йдеться в матеріалі.

При цьому журналісти звертають увагу на те, що частина нардепів, до яких вони зверталися за коментарів щодо змісту законопроекту, не знайомі з його змістом, що також викликає питання щодо того, чому вони його підписали.

"У підсумку ми маємо: абсурдний, але такий" потрібний "окремим організаціям законопроект, номінальних авторів, які його в очі не бачили і велике питання. Якщо підтримати документ депутатів змусила не піклування про людей з інвалідністю, то що ж? Чи не вже щось і у них тут є фінансовий інтерес? " - запитує видання.

Зараз ви читаєте новину «Законопроект 4607 про держпідтримку ГО людей з інвалідністю стане кроком назад у цій сфері - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути