пʼятниця, 07 грудня 2012 12:24

"Заклик до федералізму в Україні — це підготовка громадянської війни, яку нам підкидає Росія"

"Заклик до федералізму в Україні — це підготовка громадянської війни, яку нам підкидає Росія"
Фото: gazeta.ua

5 грудня в Херсоні відбувся круглий стіл "Федералізація України: доля країни і Херсонської області". Його організаторами стали громадський рух "Український вибір" Віктора Медведчука та Європейський інститут політичної культури, а учасниками — політологи, експерти, депутати місцевих рад та громадські діячі Херсонщини.

Перед початком круглого столу в конференц-залі офісного центру "Бордо" директор інституту Олександр Булавін просить присутніх вимкнути мобільні телефони.

"Тема федералізації України широко обговорюється в газетах і на сайтах, - продовжує він. - Ми хочемо вияснити ставлення до неї херсонської еліти. Тепер не потрібна команда із ЦК КПРС чи якась цидулка з Вашингтону або Москви. Українське суспільство саме має вирішувати свої проблеми. Хочу нагадати, що автором ідеї федералізації був свого часу голова Народного Руху, кандидат у президенти В'ячеслав Чорновіл."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банкова нав'язує людям псевдопроблеми, щоб врятувати Януковича - Таран

"Ми не намагаємося нікому нічого нав'язувати. У нас є своя думка, але ми хочемо зрозуміти, наскільки актуальні питання децентралізації влади, - виступає координатор проекту "Федералізація" Михайло Павлів. - За останні роки у нас відбулася дика концентрація влади, і у місцевого самоврядування відібрали останні кошти та повноваження. На мою думку, федералізація конституційно закріплює права місцевого самоврядування і децентралізацію влади."

"У нас же в Конституції записано, що Україна — унітарна держава", - стиха каже своїй сусідці за столом лисуватий чоловік років 60 в окулярах.

"Проблема федералізації просто перезріла, - бере слово головний редактор херсонської газети "Горожанин и горожанка" Андрій Гриценко. - Бо місцевого самоврядування у нас просто нема. Ні грошей, ні силових компонентів влада на місцях не має, допомогти реально людям не в змозі. Тому федералізм — це засіб, аби в місцевого самоврядування з'явилися повноваження, можливість планувати бюджет, а не чекати дотацій. Біда в том, що у нас думають не стільки про те, що треба змінити, а як має бути. Коли кажуть, що Україна не готова до федералізації, я думаю: це що, кожен українець має тільки працювати, сплачувати податки, виконувати свої громадські обов'язки і вмирати в день виходу на пенсію?"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Федералізація України - це маячня

"Я не вірю в мудрість українців, - вступає в дискусію учасник війни в Афганістані Юрій Бичковський, керівник Херсонської організації "Ніхто, крім нас". - Коли політики кажуть, що люди мудріші, ніж ми думаємо, це неправда. Вони просто краще пристосовуються. Середній українець не знає різниці між сепаратизмом і федералізмом. Я побував у Чернівцях, Запоріжжі, Львові, Полтаві, спілкувався з ветеранами війни і праці. Вони категорично проти федералізації, бо не розуміють її. Сприймають як подрібнення держави і сигнал до того, що час брати вила. Федералізація ще не відбулася отут", - показує на свою голову.

Головуючий просить бажаючих взяти участь у дискусії подавати йому записки.

"Не треба підміняти питання децентралізації федералізацією, - різко підводиться голова громадської організації "Добро" Валентина Крицак. - Так тільки наперсточники роблять."

На її думку, дії організаторів круглого столу Михайла Павліва та Олександра Булавіна містять ознаки складу злочину, передбаченого статею 110 Кримінального кодексу "Посягання на териториторіальну цілісність і недоторканість України". Просить провести досудове розслідування цих дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "При зміні влади всім донецьким доведеться повернутися додому" - експерт

"Я вважаю, що поступаю порядно, повідомивши про це спочатку вам, - каже Крицак організаторам. - У вас буде час, щоб підготуватися до свого захисту. Сьогодні вручу і відішлю цю заяву."

Частина присутніх їй голосно аплодують.

"Чимало людей кажуть, що Україні потрібна федерація, а що вона нам допоможе, я не чую, - зауважує керівник Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Олександр Мошнягул. - Суб'єкти федерації повинні будуть самі вирішувати свої соціальні, освітні чи економічні проблеми. А Херсонщина — дотаційна область. Місцеві бюджети наповнюються лише на 30-40 відсотків. Самоврядування і децентралізація влади зовсім не синоніми федералізації. Хіба в Росії або Нігерії є реальне самоврядування? Якщо ми, скажімо, організуємо федеративний округ із центром в Одесі, то там будуть концентруватися ресурси так само, як зараз це робиться в Києві. Якщо ж суб'єктами федерації стануть області, то гроші буде розподіляти обласний уряд. У громад їх як не було, так і не буде. Я не бачу жодної проблеми в нашому регіоні, яка буде вирішена за федералізації."

"А ви не думаєте про те, що за якихось два місяці Янукович видасть указ про створення федерації?" - запитує Олександр Булавін.

"А хіба тільки ви можете ставити нам питання? - кричить чоловік у темному костюмі. - Це якийсь квадратний стіл виходить."

"Відчувається певна нервозність, заполітизованість, страхи, - бере слово голова Херсонської обласної організації Комітеті виборців України Дементій Бєлий. - У світі є приклади, коли об'єднуються десятки островів або країни, де є політичний конфлікт, як у Бельгії. Є ще федеративні країни з великою територією — Росія, США, Канада. Але Україна подібна до Франції чи Італії. Усі наші проблеми ми можемо вирішувати у рамках унітарної держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Симоненко заговорив про федералізацію України

"А що у нас буде у федеральній общині? - питає голова обласної організації товариства "Знання" Віктор Гаврилюк. - Аж нічого. Усе прибрано до приватних рук, які знаходяться у Києві, Москві, за кордоном — облгази, обленерго, промислові підприємства. І якщо держава ще має якийсь вплив на власників, то федеральна громада ніякого впливу на них не матиме.

"Росія через своїх агентів сіє в Україну заразу під назвою "федералізм", - суворо промовляє головний редактор інтернет-видання "Твоя правда" Олег Зайченко. - Тому заклики моїх друзів не іти на це зборище неправильне. Не можна ігнорувати хворобу, чуму, можна виробляти тільки вакцину і методи боротьби з нею. Заклик до федералізму в Україні — це підготовка громадянської війни, яку нам підкидає сусідня держава. Нормальний розвиток може бути лише в рамках унітарної держави. Росія теж із задоволеннням стала б унітарною, але не може. Бо жителю Калінінграда важко зрозуміти, яке у нього спільне майбутнє із уродженцем Дагестану або Чечні."

Дискусія триває майже три години. Більшість присутніх виступають проти ідеї федералізації. Дехто потихеньку іде із зали. Головуючий запрошує усіх, хто досидів до кінця, зайти в сусіднє приміщення на каву. Видно, що він невдоволений тим, як пройшов захід.

 

Зараз ви читаєте новину «"Заклик до федералізму в Україні — це підготовка громадянської війни, яку нам підкидає Росія"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

350

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути