середа, 11 липня 2012 12:23

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Захист Тимошенко може поскаржитись до Європейського суду на незаконне затягування касації

Захист Тимошенко може поскаржитись до Європейського суду на незаконне затягування касації
Олександр Плахотнюк каже, що суд незаконно затягує касацію Тимошенко. Фото: obozrevatel.com

Касаційний суд ніколи не переносить розгляд справ і наразі у нього немає жодних законних підстав відкладати розгляд скарги Юлії Тимошенко щодо так званої "газової" справи.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав захисник екс-прем'єра Олександр Плахотнюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бютівець" розповів, навіщо Тимошенко ввечері вивозили з лікарні

Адвокат наголосив, що для перенесення розгляду може бути єдина підстава — прохання людини не розглядати справу у її відсутність. Проте, Тимошенко навпаки наполягає на розгляді справи без неї.

"Як мінімум, затягування проявляється у тому, що це вже третій розгляд цієї касації. Взагалі то, практично, касаційний суд ніколи не відкладає розгляд справи. Більше того, в нього єдина підстава, яка може бути для відкладення, після того, як ця справа вже призначена до розгляду, це заява особи, відносно якої розглядається скарга, про те, що вона хоче приймати участь. Якщо людина написала заяву, а її не доставили, тоді суд зобов'язаний відкласти справу. Все — інших варіантів немає. Суд не може відкладати справу при наявності заяви особи про те, що вона не бажає приймати участь в касаційній інстанції, мотивуючи це відсутністю особи", - каже захисник.

Водночас, Плахотнюк нарікає, що прокуратура маніпулює рішенням суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головлікар Тимошенко причетний до торгівлі дітьми - Власенко

"Це право людини, бути присутньою при розгляді справи — там прокуратура трошки маніпулює, посилаючись на рішення Конституційного суду з цього приводу, але це рішення було якраз стосовно тих осіб, які пишуть заяву, а їх не доставляють. Тоді тут повністю порушується їх право. А зараз суд не має законних підстав для перенесення слухання справи. Але це вже було зроблено двічі, при чому з посиланням на відсутність, на стан здоров'я, на що завгодно", - додав він.

Відповідаючи на питання про те, навіщо касаційному суду потрібно затягувати розгляд справи Тимошенко, адвокат зазначив: "Варіантів може бути багато, починаючи з того, що не готові ще з рішенням, не визначилися. Але я припускаю, що затягування розгляду в касаційній інстанції, так як це остання національна інстанція, просто перешкоджає зверненню до Європейського суду".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ніч у лікарні пройшла спокійно, хоч і важко" - "бютівець"

Адвокат пояснив, що звернутися процесуально до Європейського суду з прав людини, захист Тимошенко може тільки після проходження усіх національних інстанцій. Про те, захист може звернутись в Європу, якщо касацію будуть і надалі затягувати, але вже з іншого приводу.

"Якщо суд винесе законне рішення, то його іншого й не повинно бути, крім, як скасувати цей вирок. А якщо керуватись чимось ще... Якщо буде явно затягуватись процес, це буде свідчити про явну неефективність національного судочинства, тоді можна звернутися до Європейського суду до розгляду касаційної скарги, мотивуючи тим, що суд затягує і позбавляє цим нас права вчасно звернутися до Європейського суду", - підсумував Плахотнюк.

Зараз ви читаєте новину «Захист Тимошенко може поскаржитись до Європейського суду на незаконне затягування касації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути