вівторок, 10 квітня 2012 13:44

Заборона подвійного балотування працює на владу – політолог

Заборона подвійного балотування працює на владу – політолог
Вадим Карасьов: у списочній частини опозиції тепер буде "переселення". Фото: telekritika.ua

Рішення Конституційного суду про заборону подвійного балотування у нардепи є правильним з позиції електоральної справедливості.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Вадим Карасьов.

"Це рішення ліквідує привілеї для кандидатів в депутати, які могли йти одночасно за списком та по окрузі, маючи більше гарантій потрапити до парламенту. Тепер кандидати повинні визначитися, як вони балотуються. Але з точки зору політичного змісту, це рішення працює на владу та б'є по опозиції. Порушує їхню рівність можливостей. Багатьом відомим, яскравим опозиціонерам, які могли розраховувати на одночасне балотування та опозиційний ресурс в округах, прийдеться йти за списками. Аби була перемога по списочній частині. Тим самим опозиція "оголить" багато округів, де не буде її розкручених політиків. Там тоді балотуватимуться невідомі, не розкручені опозиціонери та незалежні кандидати, які підтримуватимуть владу. Останнім за допомогою адміністративного ресурсу буде легше перегравати перших. Тоді влада матиме більше шансів на створення провладної більшості у наступній Верховній Раді за рахунок більшої кількості перемог у округах", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЦВК остаточно визначилися із кількістю округів

За словами експерта, опозиція, голосуючи за закон про вибори, мала розуміти, що виборці не підтримають подвійне балотування.

"Вона тактично програла Партії регіонів. Якщо хочеш перегравати владу, то це треба робити не тільки кулуарно, а й з позиції суспільства. Якщо опозиціонери зараз вийдуть і почнуть розказувати, що їх обманули, програють ще й політично. Бо виборці цього не сприймуть", - наголосив Карасьов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єфремов сподівається, що релігія не дозволить опозиції заблокувати трибуну

Політолог зауважив, що у списочній частини опозиції тепер буде "переселення".

"Багато кандидатів в депутати, які не мають гарантій по округах, намагатимуться бути в списку. Це посилить конфліктність у "Батьківщині". Будуть пробувати підняти своїх людей вище в прохідну частину. Якщо ти туди потрапив, то "на паровозі чи на возі" тебе провезуть. Це гарантія. Крім того, збільшиться ціна за місце", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Заборона подвійного балотування працює на владу – політолог ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути