пʼятниця, 25 травня 2012 17:00

За півроку до виборів розпустити парламент неможливо — Юрій Костенко

За півроку до виборів розпустити парламент неможливо — Юрій Костенко
Юрій Костенко не бачить підстав розпускати парламент через мовний закон. Фото: peoplenews.com.ua

Розмови про можливий розпуск парламенту не мають ніяких юридичних і політичних підстав. Спікер Володимир Литвин сказав це для "красного слівця".

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав голова "Української народної партії" народний депутат Юрій Костенко, коментуючи заяву спікера Володимира Литвина про можливий саморозпуск парламенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська мова перебуває в окопах - Кармазін

"Думаю, це такі гучні заяви, які не мають жодних юридичних підстав. За півроку до виборів ніхто не може розпустити парламент. Це по-перше, по-друге, права розпуску парламенту сьогодні не має ніхто, тільки сама Верховна Рада. Вона має ухвалити рішення голосуванням", - каже депутат.

Навіть якщо Рада проголосує за власний розпуск, сьогодні немає жодних підстав проводити дострокові перевибори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Раду з барабанами прийшли захисники української мови: "Геть колоністів!"

"Якщо йти по закону, то дострокові вибори — це 60 днів, чергові — 90 днів. Рахуйте, травень закінчується, Рада може прийняти рішення в червня щодо розпуску і плюс 60 днів — це виходить на вересень вибори. А у жовтні чергові, але ж знову таки наскільки сьогодні готові органи влади, я маю на увазі ЦВК, технологічно, щоб провести ці вибори? Я сумніваюся. Тому це просто для гарного слівця", - зауважив нардеп.

Костенко вважає, що наразі немає настільки сильного політичного протистояння у парламенті, щоб потрібно було його розпускати, бо тема російської мови, яку ніяк не можуть вирішити парламентарії, вноситься у Раду синтетично, без потреби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міліція розбереться з "побоїщем" у Верховній Раді

"Тема мови і реакція була прогнозовані. І це не тема протистояння політичних партій, а тема існування української державності. Вона поставала на основі права українців мати свою державність. До чого усі ці накрутки про Росію і утиски? Росія має свою державу, державність і бюджет щиро це фінансує. Українська мова є ознакою держави Україна, але сьогодні і так в упослідженому стані, поки є державний статус", - розказує політик.

Мови національних меншин і так захищені в Україні більше, ніж державна мова, адже "мови національних меншин сьогодні захищені Хартією, яку ратифікувала Україна, Конституцією, де чітко прописано права мов національних меншин і законом про мови".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПР просуватиме "мовний" закон і надалі, бо треба звітувати перед виборцями - нардеп

Водночас, Костенко додав, що більш гостро постає питання, чи мають українці сьогодні право на власну мову і державу.

"Те що вносилося спеціально це питання у Верховну Раду — це як на мене політичні технології для розпалювання в Україні ворожнечі між тими, хто за незалежну Україну і тими, хто за Україну, як складову Російської федерації".

Зараз ви читаєте новину «За півроку до виборів розпустити парламент неможливо — Юрій Костенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути