Ексклюзиви
вівторок, 01 серпня 2017 16:17

За перехід у фракцію дають від мільйона доларів
6

Українці мають встигнути усвідомити себе, побороти корупцію й запровадити реформи. Зараз у нас тепличні умови для цього. Треба напружитися, щоб через два роки у владі з'явилися професіонали, - каже політтехнолог Денис Богуш.

Зустрічаємося у кав'ярні "Шоколадниця" на вул. Костянтинівська в Києві 26 липня.

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Денис Богуш: “Кремль не думав, що в українців таке скажене терпіння. І сила. Якщо нашим хлопцям в АТО дають просунутися вперед, то противник просто тікає”
Денис Богуш: “Кремль не думав, що в українців таке скажене терпіння. І сила. Якщо нашим хлопцям в АТО дають просунутися вперед, то противник просто тікає”

Україна намагалася саботувати його кампанію, написав президент США Дональд Трамп у Твіттері. Чому заговорив про це зараз?

Усе почалося зі скандалу про втручання Росії в американські вибори і звільнення директора ФБР, який надав докази Конгресу. Трампу це не сподобалося. До цього планував нормально співпрацювати з Путіним.

Друга історія - скандал перед виборами з 17 мільйонами доларів, які заробив в Україні Пол Манафорт, керівник штабу Трампа. Це підламало Трампа. Можливо, одна з ліній його технологів - звинувачувати демократів у співпраці з Києвом, ніби наша країна допомагала їм і не хотіла Трампа.

Але твітт про Україну залишиться всередині американських розбірок. Конгрес США підтримує нас санкціями проти Росії. Спеціально для України призначили представника Курта Волкера, який приїхав в АТО і побачив війну своїми очима. Він підтвердив: тут ідуть бойові дії, а не "заморожений конфлікт".

Твітт Трампа про Україну залишиться всередині американських розбірок

У Верховній Раді зареєстрували законопроект про зняття недоторканності. Чи треба її знімати?

Так, це навіть не обговорюється. Народні депутати потрапляють у такий собі елітний клуб, в якому можуть уникнути будь-якого покарання і розслідування. Наприклад, Олександр Грановський чи Юрій Бойко (нардепи із БПП і "Опозиційного блоку". - Gazeta.ua). Про "вишки Бойка" (для Чорноморнафтогазу закупили нафтові вишки за завищеною ціною. Міністром палива й енергетики тоді був Юрій Бойко, нинішній голова фракції "Опозиційний блок". - Gazeta.ua) навіть ніхто не говорить. Зате роблять доторканним Розенблата, який із когось збивав по 30 тисяч доларів.

Скасування недоторканності було в передвиборних програмах половини партій. І ті, хто приходить у Верховну Раду, одразу про це забуває. Свідомість людей у парламенті змінюється - там ходять дуже великі гроші. Наприклад, за перехід із фракції у фракцію - дають від мільйона доларів. Деяким депутатам за перебування у фракції видають зарплату від 5 до 20 тисяч доларів на місяць.

Якщо зняти недоторканність, розумітимуть, що це - просто робота. Але це можливо хіба під сильним тиском громадськості.

Як далі розвиватимуться справи з народними депутатами, з яких зняли недоторканність?

Ніхто не сяде. Щоб посадити, ГПУ і НАБУ мають зробити, грубо кажучи, 10 кроків, а вони продумують тільки перший. Будь-який адвокат дивиться на прокурорські документи, як на дитячий лепет. У суді вони - повні профани. У генпрокурора Луценка виходить тільки завести справу. Це - його піар.

За перехід із фракції у фракцію - дають від мільйона доларів
Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Денис Богуш: "У нас громадянська активність - вже вірус"
Денис Богуш: "У нас громадянська активність - вже вірус"

В Україні парламентські та президентські вибори мають відбутися 2019 року. Політики вже до них готуються?

Підготовка до виборів стартує одразу після закінчення попередніх. Зараз лідирує Тимошенко, за нею - Порошенко. Рабінович росте як "надія" південного сходу. Ляшко точно не падає.

Для дострокових виборів немає ніяких сигналів.

Яким є український виборець?

У Сполучених Штатах за свого кандидата голосують доларами. Щоб піти на мітинг, американець купує значок, транспарант, кепку, майку. В Україні платять, щоб ти пішов на мітинг, дають блокнотик, ручку, кепку, намет, газету. У нас викривлений менталітет. Американці збирають кошти на кампанію. У нас - ні. Порошенко публічно сказав, що за президентську й парламентську кампанію платить сам. Де беруть на це гроші? Як за ніч жінка Романа Насірова знайшла 100 мільйонів гривень готівкою для застави?

У Сполучених Штатах, щоб піти на мітинг, американець купує значок, транспарант, кепку, майку. В Україні платять, щоб ти пішов на мітинг

Як український виборець змінюється?

Дуже сильно. За зростанням розділяю Україну на три Майдани: революція на граніті, помаранчева і гідності. Перший - студенти вийшли, самі цього злякалися, хтось їх послухався, хтось - ні. Помаранчеву революцію вся країна зрозуміла. Вийшли - і домоглися. Наступний Майдан поставив крапку на попередніх. Влада зрозуміла: якщо народ вийде - знесе будь-кого. Він уже не боїться, розуміє, що сильний. У нас громадянська активність - вже вірус.
Але Майдан не зміг піти у владу. І довірили її політикам.

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Денис Богуш: "Деяким депутатам за перебування у фракції видають зарплату від 5 до 20 тисяч доларів на місяць"
Денис Богуш: "Деяким депутатам за перебування у фракції видають зарплату від 5 до 20 тисяч доларів на місяць"

Чи може стати черговим президентом громадський активіст?

Може бути. Але Порошенко задав нові критерії для майбутнього глави держави. Він повинен бути дуже розумний, знати кілька мов. Люди зрозуміли, що в складній ситуації президент Кличко чи Ляшко не спрацює. Порошенко був і прем'єром, і міністром економіки, і міністром закордонних справ, і секретарем Ради нацбезпеки та оборони.

Яценюк?

Рейтинг його партії "Народний фронт" - 1 відсоток.

Влада зрозуміла: якщо народ вийде - знесе будь-кого

Яким має бути український виборець, і коли він перестане продавати свій голос за гречку?

Є маса, громадяни, активні громадяни, свідомі і впливові. Ми зараз на третьому щаблі - активні громадяни. Тому так багато людей вийшли на Майдан, пішли в АТО, допомагають фронту. Важливо перейти до свідомих. Коли знають свої права, Конституцію, закони, як працюють медіа, піар. Найвища категорія - впливові громадяни. Вони потім входять у владу. Тому зараз політики роблять усе, щоб ми залишилися в нинішній фазі.

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Денис Богуш: "Для дострокових виборів немає ніяких сигналів"
Денис Богуш: "Для дострокових виборів немає ніяких сигналів"

Коли станемо свідомими громадянами?

Стрибок робиться тільки в час війни й катаклізмів, але це все одно - роки. Якщо не буде політичної волі виростити нове покоління еліти, то свідомих громадян не буде в нас десятиліттями. Будемо сировинним придатком. Нами керуватимуть, "мізки" виїжджатимуть.

В Америці мала дитина знає, що може подати в суд на батьків. А ми ще радянські люди. Які в нас права? Ніякі. А як можете себе захистити? Ніяк. І тому ми всюди дешево коштуємо.

Навесні 2018 року в Росії відбудуться президентські вибори.

Ні в кого немає шансів, окрім Путіна, якщо його не грохнуть до цього.

Але рейтинги Путіна падають. До чого вдаватиметься, щоб їх зберегти?

Люди починають думати про холодильник. У нього 60 відсотків підтримки. А було 80. Путіну потрібні провокації й перемоги. Щоб люди не згадували про економіку та корупцію, треба війна. З нами. Проблема в тому, що він у ній програє. Бо весь світ - за нас. Також Кремль не думав, що в українців таке скажене терпіння. І сила. Якщо нашим хлопцям в АТО дають просунутися вперед, то противник просто тікає. Час грає не на користь Росії.

Путін програє у війні. Бо весь світ - за нас

Слід очікувати активну фазу війни?

Так. Вони зараз думають, як розпалити конфлікт і не отримати нових санкцій, щоб ми були винні. Аби заворушка була подалі від кордону - в центрі України, а ще краще - на Закарпатті. Але там немає потрібної їм реакції суспільства для війни.

Чого чекати від Кремля на міжнародній арені?

Років 10 тому створювали демократичний імідж Росії. Зараз лякають силою. Як їх перестануть боятися, то лякатимуть ядерною зброєю. Демонстрація сили - частина воєнних дій. Вони зараз просувають свої військові бази в Білорусь, ближче до кордонів Європи - це їхня стратегія залякування європейських країн.

Санкційна політика проти РФ достатньо ефективна?

До 40 відсотків російського бізнесу виїхало за кордон. Але санкції для Росії в цілому - не смертельні.

На кого маємо опиратися в протистоянні російській агресії?

Мінський формат зафіксував статус-кво. Але ці домовленості неможливо виконати повністю чи зробити процес інтенсивнішим. Телефонні переговори нормандської четвірки говорять про те, що їм немає заради чого збиратися.

Потрібен новий формат. Максимально залучати Америку. У Будапештському меморандумі є чотири підписанти: Україна, Росія, Велика Британія, США і дві країни, які надали такі ж гарантії, і поставили свої підписи - Франція і Китай.

Японія колись зрозуміла, що договір про ядерні розвантаження не працює і зараз собі робить ядерну бомбу. З огляду на загрозу від КНДР. Все. Росія порушила архітектуру світової безпеки з цією війною, а зараз ще ядерна порушиться. І що ви будете з цим робити? Будапештський формат - це наш мат. Йдуть розмови про Віденський формат - до нормандського додати США - уже добре.

Ще маємо нагадувати про Крим. У ХХІ столітті анексували територію. Це наша фішка у світі. В ООН треба знову заговорити про це. Це дуже нервує Кремль. Б'є по слабких місцях і є аргументом для санкцій.

Маємо нагадувати про Крим. Це дуже нервує Кремль. Б'є по слабких місцях і є аргументом для санкцій

Для чого міняти формат, якщо Росія все одно не хоче домовлятися?

Америка ввійде туди, де переможе. Бо інакше їй доведеться казати своїм виборцям, чому нічого не вийшло. Для чого їм тоді вплутуватися? Щоб Путін дав їм копняка? Тема України зараз важлива. Тепер у США є ціла людина, яка займається конфліктом.

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Денис Богуш: "Порошенко задав нові критерії для майбутнього глави держави. Він повинен бути дуже розумний, знати кілька мов"
Денис Богуш: "Порошенко задав нові критерії для майбутнього глави держави. Він повинен бути дуже розумний, знати кілька мов"

Кого можна назвати другом України серед світових політиків?

Нашим традиційним лобістом є Польща, хоча Росія багато робить, щоб нас посварити. Голова Європейської Ради Дональд Туск - теж поляк. Канцлер Німеччини Ангела Меркель для нас багато робить. Президент Франції Емануель Макрон, виходячи з його глузування з Путіна. Але він грає свою гру. Гілларі Клінтон, Джо Байден, Джон Маккейн - наші люди в Америці. Не треба скидати з рахунків прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо. Він теж має вплив. Президент Литви Даля Ґрибаускайте допомагала нам у найважчу хвилину.

Які головні виклики стоять перед країною зараз?

Встигнути усвідомити себе, побороти корупцію й запровадити реформи. Зараз у нас тепличні умови для цього. Якщо почнеться інша війна - у кібер-просторі, у свідомості, або почнуть серйозно бомбити, нам буде не до економіки, освіти й створення еліти. Треба зараз напружитися, щоб через два роки у владі з'явилися професіонали.

Денис Богуш, 45 років, політтехнолог. Виріс у Кіровограді, тепер - Кропивницький. Батько – викладач, мати - інженер. Із третьої спроби вступив до медінституту. Здобув фах лікаря-невропатолога. 17 років професійно займається піар-технологіями. Створює образ національного супергероя: "Щоб діти у садочку хотіли бути схожими не на спайдермена чи мушкетера, а на козака-характерника". Написав 30 книжок. Зокрема - про магію козаків. Подорожує Україною, нещодавно побував у Актівському каньойні на Миколаївщині. Захоплюється айкідо, джиу-джитсу, дзюдо, ушу, карате, розробив власну систему – Альфа-контроль. У шлюбі вдруге. Дружина Альона - юрист і піарник. Виховують синів - 6-річного Артема і на два роки молодшого Тараса.

Зараз ви читаєте новину «За перехід у фракцію дають від мільйона доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути