вівторок, 24 лютого 2009 10:32

"За кілька місяців Україну чекає новий виток безробіття"

"За кілька місяців Україну чекає новий виток безробіття"
Сергій Тігіпко взяв участь в економічному форумі Інституту Адама Сміта, який пройшов у київському готелі "Прем"єр-Палас".

- Сьогоднішню економічну ситуацію в країні можна порівняти із часами, коли розвалився Радянський Союз, - сказав на форумі Сергій Тігіпко. - Кожного місяця ВВП падав на 0,1% - 0,2%, були порушені всі господарчі зв"язки. Тоді я був віце-прем"єр-міністром і ми в уряді щодня мали приймати екстренні рішення, аби врятувати економіку. Два роки економіка країни була у надзвичайно важкому стані. Але тоді було простіше. Була команда, здатна поліпшити ситуацію, була політична воля до перемоги, і - найголовніше, світові ринки чекали на українські товари, що подешевшали через різку девальвацію гривні. Сьогодні складніше. Криза всюди.

На думку Сергія Тігіпка перш за все потрібно не коректувати бюджет, а подумати про стратегію виходу з кризи.

- Президентські вибори цього року не дадуть можливості нашим політикам домовитись про дієву спільну стратегію. Але на рівні спеціалістів - в Кабінеті Міністрів, в Секретаріаті Президента, Верховній раді вдасться добитись компромісу. Ось цим треба займатись. Отримаємо стратегію, будемо говорити про корегування бюджету, - зазначив Сергій Тігіпко.

У своєму виступі Тігіпко охарактеризував економічну ситуацію в країні як достатньо драматичну:

- Якщо подивитись на динаміку падіння ВВП, можна зробити висновки, що в економіці країни намітились негативні макротенденції. За минулий рік інфляція склала 22,3%. Можна говорити про причини інфляції - монетарний характер вони мають чи ні, але ми бачимо вже результат - 2,9% відсотків інфляції у січні. В Україні один із самих високих рівнів інфляції в світі.

Знаний антикризовий топ-менеджер зазначив, що країну за кілька місяців чекає новий виток безробіття.

Щодо ситуації у фінансовій сфері, Тігіпко зазначив, що банківська система тримається на довірі.

- Якщо говорити відверто, банківська система тримається лише на довірі, - сказав Сергій Тігіпко. - Сьогодні довіру до банків втрачено, вкладники забирають гроші з депозитів.

Проблемою номер один для країни назвав Тігіпко необхідне сьогодні для банків збільшення капіталізації на 30-40% від сьогоднішнього рівня. Це колосальні суми і лише після збільшення капіталу банків до необхідного рівня, хоча б часткового повернення депозитів, можна буде говорити про певні поліпшення економічного ситуації, - наголосив Сергій Тігіпко.

Сергій Тігіпко, 48 років, з 2002 по 2004 рік очолював Нацбанк України, був міністром економіки. Сьогодні він очолює правління Swedbanky. Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"За кілька місяців Україну чекає новий виток безробіття"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути