пʼятниця, 15 червня 2018 08:12

За "колорадську стрічку" установили штраф

Автор: Фото з відкритих джерел
  За використання георгіївської стрічки за 11 місяців засудили двох осіб
За використання георгіївської стрічки за 11 місяців засудили двох осіб

Рівно рік в Україні заборонена георгіївська стрічка. 15 червня 2017-го вступив у дію відповідний закон.

Його Верховна Рада ухвалила 16 травня 2017 року. Президент Петро Порошенко підписав 12 червня.

Закон доповнює Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею. Вона встановлює відповідальність за виготовлення та пропаганду георгіївської стрічки. Із 2014 року вона стала символом агресії Росії проти Україн.

Згідно з документом, публічне використання, демонстрація або носіння георгіївської стрічки чи її зображення тягнуть за собою штраф від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-2 550 грн) з конфіскацією георгіївської стрічки або предметів, що містять її зображення.

За повторну пропаганду передбачаються ті ж санкції, однак штраф за правопорушення може становити вже до 300 неоподатковуваних мінімумів (5100 грн). Також порушнику можуть присудити арешт на строк до 15 діб.

За даними поліції, за рік за порушення статті про заборону георгіївської стрічки адміністративні протоколи склали на 13 осіб, із них троє іноземців. До відповідальності притягнули двох.

Декомунізація в Україні відбулася у формальній частині. Де треба було поміняти вивіски, змінити назви, прибрати пам'ятники - це зробили. Але декомунізація достатньо важко відбувається у головах людей. Важко дивитися, як молоді й активні люди діють так само, як їхні однолітки 100 років тому. Тоді чекісти вдягали шкірянку, брали револьвер - і вони вже закон і держава в одній особі, їм аплодує народ. Такі аналогії з'являються. Нам ще потрібно пройти шлях до цивілізованої країни, яка розуміє, що таке закон і відповідальність.

Щодо стрічок: я б уже закрив цю сторінку історії. На заходах 9 травня менше 10 випадків було, коли люди приносили георгіївську стрічку. Ці одиниці не формують психологію України, - каже радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко, історик за фахом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одна країна хоче заборонити "георгіївську стрічку"

9 травня нардеп Михайло Добкін позував біля пам'ятника невідомому солдату у Берліні з червоним прапором, на якому зображений комуністичний серп і молот. На лацкан піджака він почепив георгіївську стрічку.

Зараз ви читаєте новину «За "колорадську стрічку" установили штраф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути