Ексклюзиви
пʼятниця, 02 липня 2021 12:14

За дивне опитування Зеленського досі не прозвітували

За дивне опитування Зеленського досі не прозвітували
Президент виходив за владні повноваження, казали громадські спостерігачі. Фото: Reuters

Минуло 250 днів, як партія "Слуга народу" досі не оприлюднила інформацію про витрати на опитування президента Володимира Зеленського.

Його Зеленський анонсував перед місцевими виборами торік.

"25 жовтня на виборчій дільниці я задам тобі п'ять важливих питань про те, що ми обговорюємо на вулиці, кухні та в інтернеті, про що сперечаємось з друзями, батьками або таксистами. Неділя, 25 жовтня, приходь і вирішуй", - говорив президент у відеозверненні.

Згодом оголосив запитання:

"Чи потрібно запровадити довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах?

Чи підтримуєте створення на Донбасі вільної економічної зони?

Чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300? Чи підтримуєте легалізацію медичного канабісу для зменшення болю в тяжких хворих?

Чи потрібно Україні на міжнародному рівні підняти питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?"

"Не всі з п'яти питань подобаються? Окей, пиши у коментарях, про що ще ти хотів висловитися як громадянин. Легалізація зброї, подвійне громадянство, тривалість навчання в школі, єврономери, парламентська республіка та багато, багато іншого", - казав Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський застосовував адмінресурс

Політтехнологи назвали опитування маніпуляцією і спробою підтягнути електорат партії "Слуга народу" на дільниці.

Зеленський вийшов за владні повноваження, говорили тоді громадські спостерігачі.

"Президент не дотримується букви Основного закону, який визначає весь перелік повноважень глави держави. Серед цих повноважень немає подібних акцій.

Він використовує агітаційний слоган партії. Використовує його у своїй риториці, прив'язуючи до цього опитування. Це вже є агітація. Президент вже вийшов за владні повноваження", - казала голова Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

У день голосування, 25 жовтня, люди в білих жилетах "П'ять питань від президента" проводили опитування біля дільниць. Запитання були надруковані на папері без вихідних даних. Ставили урни.

"Опитування проводиться не від президента, а від соціологічної компанії", - говорили. Назву компанії називати відмовлялися.

Опитування проводила соціологічна компанія "Зе Медіа", а оплачуватиме "Слуга народу", заявляв на наступний день голова партії, нардеп Олександр Корнієнко.

Обіцяв фінансово відзвітувати за витрачені гроші.

За оцінками експертів, подібне опитування коштує від 75 до 100 млн грн.

У березні цього року "слуга" сказав про результати опитування: "Це якась дивна історія, ми планували це зробити, але чомусь не зробили. Я думаю, це все-таки треба зробити, це справа честі для партії. Може, підв'яжемо до здачі звіту, щоб була якась послідовність".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кінець епохи бідності: "слуга народу", яка отримувала соцдопомогу, носить сумку за 20 "мінімалок"

"Слуга народу" фактично знищує саму ідею державного фінансування партій", - каже в коментарі Gazeta.ua голова Комітету виборців Олексій Кошель.

"Торік, у період пандемії, монобільшість ініціювала зміни до законодавства про відтермінування фінзвітності для партій до завершення карантину. Виходить абсурдна ситуація, коли фізичні особи-підприємці, ТОВ, великий бізнес подають звіти, а з партій утворили касту недоторканих.

Депутати монобільшості не хочуть бути фігурантами чергових скандалів. У партійному офісі "Слуги народу" було офіційно працевлаштовано лише шість працівників, натомість площа офісу - 1800 квадратних метрів. Не може такого бути, що один працівник - на трьохсот квадратних метрах. Очевидно, що працівників більше. Імовірно, використовують зарплати в конвертах. Тому свідомо відтерміновують звіти. Бо будуть репутаційні удари.

Українські громадяни сплачують, як платники податків, гроші на державне фінансування партій, зокрема "Слугу народу". Натомість не можуть ознайомитись з її витратами", - говорить експерт.

Саме опитування Олексій Кошель називає "псевдоопитуванням".

"Така гучна передвиборча історія, щоб мобілізувати виборців.

Для псевдоопитування задіяли велику кількість людей. Біля кожної скриньки як мінімум двоє. Можливо, йдеться про десятки тисяч, які працювали в день виборів. Сумніваюся, що партія уклала з ними трудові угоди.

Нам можуть подати цю історію, що, мовляв, опитуванням займались добровольці, волонтери.

Для партії буде зручніше відтермінувати в часі скандал, коли вже забудеться це дивне опитування", - каже Олексій Кошель.

Зараз ви читаєте новину «За дивне опитування Зеленського досі не прозвітували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути