четвер, 04 березня 2010 10:41

З українською ГТС вчинять по-європейськи

З українською ГТС вчинять по-європейськи

Новий уряд, який буде сформовано в найближчі тижні, піде по пропонованому європейськими експертами шляху реструктуризації НАК "Нафтогаз України".

Він допускає розділення магістральної газотранзитної системи і розподільних газопроводів, прогнозує депутат Партії регіонів, екс-міністр палива і енергетики Юрій Бойко.

"Це - європейський стандарт. Ми повинні рухатися (цим шляхом), але дуже обережно", - сказав він на інвестиційній конференції у Києві в четвер, організованою інвестиційною компанією "Конкорд Капітал".

"Не думаю, що за два-три місяці, але за рік ми знатимемо, як це робити", - додав він.

Бойко підкреслив, що до цієї роботи планується залучати міжнародних експертів, зокрема Світового банку, Міжнародного валютного фонду і Європейського банку реконструкції і розвитку.

Відповідаючи на питання про перспективи створення газотранспортного консорціуму на базі української газотранспортної системи (ГТС), Бойко відзначив, що це одна з моделей для України, щоб зберегти нинішні об"єми транзиту.

За його словами, недавнє завершення формування пулу учасників "Південного потоку", відкриття газопроводу з Середньої Азії до Китаю дозволяє прогнозувати, що без ухвалення Україною яких-небудь заходів об"єм транзиту українською ГТС до 2015-2017 років скоротиться з 110 млрд куб. м до 20 млрд куб. м в рік.

"Ми повинні знайти модель, як гарантувати транзит. Консорціум - одна з таких моделей", - сказав він.

В той же час Бойко додав, що необхідно також детально вивчити російсько-німецький досвід обміну активами в газовій галузі.

Інтерфакс

Зараз ви читаєте новину «З українською ГТС вчинять по-європейськи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути