пʼятниця, 12 червня 2020 14:51

З суддів зняли відповідальність за неправомірні вироки

З суддів зняли відповідальність за неправомірні вироки
Верховна Рада має переписати кримінальну статтю, кажуть у суді.

Конституційний суд визнав неконституційною кримінальну статтю про відповідальність суддів за завідомо неправосудні вироки. Рішення ухвалив 11 червня.

Таким чином задовольнив подання 55 народних депутатів.

КС дійшов висновку, що у ст. 375 Кримінального кодексу не визначено критерії, за якими можна встановити - який вирок, ухвала або постанова є "неправосудними". А також не розкрито змісту сполучення слів "завідомо неправосудний", що може призвести до неоднозначного розуміння складу злочину, кваліфікацію якого здійснено за цією нормою.

Судді також наголосили: кримінальний закон має відповідати вимогам юридичної визначеності, ясності, недвозначності та прогнозованості. Юридична невизначеність ст. 375 нівелює конституційні приписи стосовно незалежності суддів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усі вони на волі. П'ять гучних корупційних справ, за якими досі немає вироків

"З огляду на викладене, Конституційний суд України встановив, що стаття 375 кодексу суперечить принципові верховенства права", - повідомляють в установі.

За рішенням КС, втрата чинності статті відкладається на 6 місяців. Верховна Рада має привести нормативне регулювання, встановлене цією статтею, у відповідність до Конституції й цього рішення.

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і не підлягає оскарженню.

Торік до судів надійшли 3949 проваджень у кримінальних справах про корупційні злочини, що на 5% менше, ніж позаторік. Суди розглянули тільки три чверті цих проваджень.

Зараз ви читаєте новину «З суддів зняли відповідальність за неправомірні вироки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути