Ексклюзиви
вівторок, 17 листопада 2020 19:48

"З новими партіями у парламенті - є шанс для країни" - політолог

"З новими партіями у парламенті - є шанс для країни" - політолог
У Верховній Раді 9-го скликання працюють 423 народні депутати. Фото: ТСН

У парламенті мають з' явитися нові партії, які дадуть надію на майбутнє для країни. Бо якщо ми законсервуємося в трикутнику лідируючих партіях-суперниках: "Слуга народу", "Європейська солідарність" і "Опозиційна платформа - За життя" - застрягнемо на місці. Про це каже для Gazeta.ua політолог Віктор Таран.

Всі соціологічні опитування показують одну і ту ж динаміку рейтингу політпартій. Це означає, що більшість українців визначилася у своєму виборі, і партії формуюють свої політичні ідеології.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президентський рейтинг Зеленського скотився нижче 40%

"Рейтинги політичних сил співпадають із президентськими рейтингами. Українці саме з лідерами партій, яких підтримують, пов'язують подальші зміни в країні.

Очевидним є те, що впав рейтинг у "Слуги народу". Виборці тотально розчарувалися діяльністю Володимира Зеленського і його партії. Вони не вирішують питань безпеки і миру на сході країни, соціально-економічних проблем, захисту національних інтересів та питаннь міжнародної підтримки. Тому їхній електорат "перетікає" до інших політичних сил, в яких бачать захист і безпеку".

"Якщо відбудеться переформатування парламенту, то матимемо таку конфігурацію: "Слуга народу" матиме 170-160 депутатів, "Європейська солідарність" — 130-140, "Опозиційна платформа - За життя" — 120-110, "Батьківщина" — 50-60. В парламент проходить лише чотири партії. І складається дуже дивна картинка. "Слуги" втрачають свою монобільшість, а ми потрапляємо в глибоку конституційну кризу. Тому важливо, хто може зайти в парламент і створити ефективну і сильну коаліцію.

На наступних виборах може виникнути зовсім інша нова політична сила. Зараз на межі проходження знаходяться партії "Свобода", "Голос" та "Українська стратегія Гройсмана". Але для того, щоб зайти в парламент, їм потрібно показати суспільству національну рамку бачення виходу з кризи. І якщо ці партії зайдуть, то можуть стати тією ланкою, навколо якої відбудеться об'єднання. З новими партіями у парламенті є шанс для країни. Бо якщо ми законсервуємося в трикутнику лідируючих партіях-суперниках - застрягнемо на місці", - пояснює політолог.

У Верховній Раді 9-го скликання працюють 423 народні депутати. 246 - представники фракції "Слуги народу", 44 - ОПЗЖ, 27 - "Європейської солідарності", 24 - "Батьківщини", 20 - "Голосу", 24 - групи "Партія "За майбутнє", 20 - "Довіри". Роботу почали 29 серпня 2019-го.

Якби парламентські вибори проходили на початку листопада 2020 року, до Верховної Ради потрапили б 6 партій. Найвищі шанси подолати 5-відсотковий бар'єр мають "Опозиційна платформа - за життя", "Європейська солідарність", "Слуга народу", "Батьківщина", "Сила і честь" і Радикальна партія.

Зараз ви читаєте новину «"З новими партіями у парламенті - є шанс для країни" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути