понеділок, 30 липня 2012 17:31

З'їзд "Батьківщини" провели на вулиці
12

Фото: Фото: прес-служба ВО "Батьківщина"

— Влада хотіла зірвати наш з'їзд. Вони замовляли, щоб нам не давали приміщення, вони блокували рух на з'їзд наших делегатів і запрошених, — виступає з ґанку офіса "Батьківщини" в столиці керівник центрального виборчого штабу опозиції 48-річний Олександр Турчинов.

З'їзд "Батьківщини" проходить у понеділок під будівлею партійного офісу на вул. Турівській. Основна його задача — затвердити виборчу програму Об'єднаної опозиції, партійний список кандидатів і перелік погоджених кандидатів по мажоритарних округах.

На понеділок також призначили свої з'їзди Партія регіонів і комуністична. На вівторок — Народна партія Володимира Литвина. На середу — "Удар" Віталія Кличка та "Україна — Вперед!" Наталії Королевської. Такий збіг пояснюється тим, що в понеділок офіційно стартує виборча кампанії до парламенту. Висування кандидатів триватиме до 9 серпня.

Із 6.00 від ближчої станції метро до офіса на вул. Турівській поспішають делегати з'їзду. Одягнуті у вишиванки, розмовляють українською. Усі узбіччя прилеглих доріг займають припарковані автомобілі опозиціонерів.

О 8.00 делегатам не вистачає місця в подвір'ї офіса. Вони стоять за парканом. Для них вивісили три плазмові екрани з прямою трансляцією події. Попервах крутять відеозаписи виступів екс-прем'єра Юлії Тимошенко та голови Ради Об'єднаної опозиції Арсенія Яценюка. Люди рятуються від спеки мінералкою, яку видають безкоштовно.

— Вони збираються в Раді, щоб продовжити свої антиконституційні справи, щоб продовжити наступ на Україну, на мову, на незалежність, — виступає першим Олександр Турчинов. — Батьківщина в небезпеці!

За сцену з'їзду слугує ґанок офіса. Олександр Турчинов пояснює, збори проводять на вулиці від безвиході. "Батьківщина" розраховувала на приміщення виставкового центру на Лівому березі. Однак їм відмовили. Увечері там мають збиратися на з'їзд "регіонали".

Делегати слухають виступи мовчки. Переважно це люди середнього та старшого віку. Багато жінок, яким за 50. Пожвавлення не додає й зачитування Турчиновим списку 225 кандидатів-мажоритарників. Його ухвалюють одноголосно. Далі переходять до партійного списку. Кажуть, його змінювали перед початком з'їзду.

— Номер один — Юлія Тимошенко! — промовляє Олександр Турчинов.

— Юля! Юля! — скандує натовп півхвилини.

— Номер два — Арсеній Яценюк, — продовжує без зупинок. — Номер три — Анатолій Гриценко. Чотири — Олександр Турчинов. Номер п'ять — Юрій Луценко. Юра! Юра! — пробує підбадьорити натовп. Однак люди підтримують мляво.

Олександр Турчинов зачитує список 9 хв. Делегати одноголосно затверджують усіх. Жодного не обговорюють.

Керівник штабу просить присутніх рушити до Верховної Ради, де починається позачергова сесія. Колона розтягується на кілька сотень метрів уздовж набережної Дніпра. Міліція перекриває рух машин в одному напрямку.

— Ми, звичайно, надіємося, що перемога буде за нами. Але важка, грязна буде виборча кампанія. Адмінресурс буде нас давити за горло, — каже дорогою 55-річна Надія Тукаренко з Шевченківської райорганізації Києва.

— Дуже надіємося, що народ прозріє, звільниться від розчарувань усякого роду, — додає 51-річна Ольга Сикора з Калуша Івано-Франківської області.

— Банду-геть! Україні — рідну мову! Юлі — волю! — кричать люди.

Колона дістається парламенту за годину. Тут до делегатів долучаються Арсеній Яценюк та Анатолій Гриценко. Вони під'їхали з вул. Турівської до парламенту автомобілями. Так само практично учинили і решта опозиційних депутатів.

Зараз ви читаєте новину « З'їзд "Батьківщини" провели на вулиці ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути