неділя, 16 травня 2010 18:42

З історії України зроблять російський варіант - Кульчицький

З історії України зроблять російський варіант - Кульчицький

Міністерство освіти і науки створить спільні підручники з історії для того, щоб наблизити історію України до тої картини, яка існує в сучасній Росії.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив доктор історичних наук, професор, заступник директора з наукової роботи Інституту історії України НАНУ Станіслав Кульчицький, коментуючи відповідну ініціативу Дмитра Табачника.

Він нагадав, що таку ініціативу висувала губернатор Санкт-Петербургу Валентина Матвієнко ще коли була віце-прем'єром з гуманітарних питань у 2000 році.

"Це викликало колосальну бурю протестів в Україні. Довелося оправдовуватись, що її неправильно зрозуміли", - зазначив історик.

Кульчицький припустив, що "хворобливі моменти спільної історії", про які говорив Табачник, - це Друга світова війна і події 1654 року (Богдан Хмельницький уклав союз з Росією – ред.). Також, за його словами, зараз всі чекають, як будуть події далі розвиватись.

"Спільні підручники – це мізерна частка того, що сучасний уряд збирається зробити і вже зробив", - зазначив він.

Відповідаючи на запитання, навіщо переписувати підручники з історії, Кульчицький відповів, що за 20 років ситуація у відносинах двох сусідніх країн знову змінилась.

"Колись 1991 року партійне керівництво України, не бажаючи втратити владу, перейшло на антирадянські гасла. Взялись за національну символіку, щоб віддалитись від тодішньої Росії. Це була тактика – радянська Україна перетворювалась у пострадянську. Були використані ті напрацювання демократичної інтелігенції, які були забуті за десятиліття радянської влади", - розповів професор.

Кульчицький також підкреслив, що за ці 20 років було мало зроблено для досягнення реальної повноцінності України.

Він додав, що буде скликана нарада, люди отримають завдання і створять такий підручник.

"Будемо критикувати, коли його видадуть", - повідомив історик.

Зараз ви читаєте новину «З історії України зроблять російський варіант - Кульчицький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути