середа, 08 серпня 2012 13:07

Спецтема: Боротьба за "мову"

Янукович вирішив, що інтелігенція удосконалить "мовний" закон під керівництвом Богатирьової

Янукович вирішив, що інтелігенція удосконалить "мовний" закон під керівництвом Богатирьової
Іван Драч розповів, як літав до президента. Фото: profinform.org

Українська інтелігенція сподівається, що створена робоча група по внесенню змін у закон "Про засади державної мовної політики" дасть поштовх до вирішення українських гуманітарних проблем.

Про це Gazeta.ua розповів поет Іван Драч, коментуючи зустріч інтелігенції із президентом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтелігенція зустрілась із президентом на держдачі "Зоря" - Мовчан

"Коли виникла ініціатива, сказали про це Ганні Миколаївні Герман. Вона це добре сприйняла, і ми поїхали туди. Переказували один одному, також Ганна Миколаївна брала у цьому участь. Я не знаю, чи хтось відмовився, я не займався організацією, мені було не до цього", - прокоментував зустріч поет.

За словами Драча, президент зустрів їх із задоволенням, був радий бачити і першого президента Леоніда Кравчука.

"Спершу годину летіли літаком, це був звичайний рейсовий літак, потім дві години добиралися до Форосу. Усе на гроші фонду Богдана Гаврилишина. Я там ніколи не був, але чув що це був Форос, одна з резиденцій президента. Там, де був арештований Михайло Сергійович Горбачов. Янукович каже, що у нього виявилася можливість зустрітися із нами саме тут, зазначив, що це буде для нас цікаво. Зустріч тривала близько двох годин. Нас пригощали холодною водою, бо було дуже спекотно", - каже він.

Драч розповів, що Віктор Янукович пообіцяв інтелігенції створити робочу групу і навіть виділити кошти на розвиток української мови.

"Як завжди на таких зустрічах спершу виступає президент. Він сказав, що його тривожить ситуація, яка утворилася навколо мовного закону у Верховній Раді. Через те він погодився на цю зустріч, щоб разом з нами це питання обговорити. Він пообіцяв, що буде розроблена програма розвитку української мови, що цим буде займатися Кабінет Міністрів, буде виділене певне фінансування. Була обрана робоча група, яка буде цим займатись. Окрім тих людей, які прилетіли, в цю робочу групу увійдуть віце-прем'єр по гуманітарних питаннях Раїса Богатирьова, яка очолить її, також президент запропонував, щоб до неї увійшли Ківалов та Колесніченко, як автори цього закону. Щоб ми спілкувалися з ними не позаочі, щоб ми могли сказати усе, що ми думаємо, а вони могли сказати нам", - наголосив поет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович хоче прийняти програму розвитку української мови

Також він додав, що поки ще рано говорити про те, чи дасть створена робоча група поштовх до необхідних змін.

"Я задоволений будь-якою зустріччю, яка дає нам хоч невеличкий поштовх, хочаб на метр-півтора, у розв'язанні наших українських проблем. Чи дасть створена робоча група якийсь поштовх, можна буде сказати, коли вона буде засідати, коли вона дасть якісь свої пропозиції. Зараз ще не можна сказати, але я сподіваюсь, що цей поштовх буде", - каже Драч.

Нагадаємо, вчора відбулась зустріч президента із українською інтелігенцією з мовного питання.

Зараз ви читаєте новину «Янукович вирішив, що інтелігенція удосконалить "мовний" закон під керівництвом Богатирьової ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

46

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути