середа, 05 грудня 2012 17:55

Янукович пообіцяв Путіну контроль над українським ринком валюти?

Янукович пообіцяв Путіну контроль над українським ринком валюти?
Володимир Лановий розповів, до яких положень Митного союзу може приєднатися Україна. Фото: tvi.ua

Говорячи про деякі положення, до яких має приєднатися Україна у питанні співпраці з Митним союзом, Віктор Янукович може мати на увазі створення єдиної системи руху капіталів в межах об'єднання.

Таке припущення у коментарі Gazeta.ua висловив економіст Володимир Лановий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна повинна приєднатися до деяких положень Митного союзу - Янукович

"В цілому Митний союз передбачає встановлення спільних зовнішніх кордонів для руху товарів, робочої сили, капіталів і послуг. Фактично, це означає, що контроль за рухом капіталів і грошовими переказами відбуватиметься з єдиного митного центру. Це значить, що вільна конвертованість валют в середині Митного союзу буде обмежена. Отже ми втрачаємо основу для забезпечення самостійної, незалежної грошової системи нашої держави", - зауважив експерт.

За словами економіста, є й інші окремі положення, які можуть бути враховані нашою державою.

"Наприклад, технічні аспекти перетину товарами кордонів з РФ чи з Білорусією. Це окремі позиції, які нічого спільного з самим Митним союзом не мають і на двосторонньому рівні можуть бути узгоджені. Якщо ж вже вступаємо у Митний союз, то такі дрібні питання вже ні з ким не можуть обговорюватись, це все йде єдиним методом — для всіх однаково. Тобто, я навіть не розумію, що малося на увазі", - зауважив Лановий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарасюк назвав улюблену гру Януковича з Росією та Європою

"Інша справа, що Янукович весь час хоче показати свою лояльність до Російської Федерації , - додав він, - очевидно, щоб сусіди допомогли своїми коштами, бо криза страшна в Україні. Саме для цього йдуть такі от різні поступки. Можливо, це буде чергова велика поступка на шляху до звуження українського суверенітету".

Відповідаючи на питання про те, чи могла українська сторона отримати якісь зустрічні пропозиції, Лановий сказав: "Звичайно, вони вивчають економічну ситуацію в Україні і там, де будуть болючі точки, вони будуть висувати зустрічні політичні пропозиції в заміну на економічні поступки. Це стратегічна лінія Росії. Думаю, в цьому випадку мова йде якраз про валюту".

Зараз ви читаєте новину «Янукович пообіцяв Путіну контроль над українським ринком валюти?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути