Ексклюзиви
понеділок, 27 серпня 2012 11:49

Янукович із Путіним не домовились, бо Газпрому не дозволили на пряму за безцінь скупити українські облгази — Гудима

Янукович із Путіним не домовились, бо Газпрому не дозволили на пряму за безцінь скупити українські облгази — Гудима
Олександр Гудима каже, що Януковичу більше нема чим крити. Фото: cupol.lviv.ua

Єдине, що могло зацікавити російське керівництво у питанні зниження ціни на газ для України, це українські газорозподільчі системи.

Про це Gazeta.ua розповів міністр палива та енергетики опозиційного уряду Олександр Гудима, коментуючи інформацію ЗМІ про те, що президент Віктор Янукович не зміг домовитись про суттєві зміни у газових домовленостях Росії та України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович і Путін не домовились про газ - ЗМІ

"Єдине, що Янукович міг запропонувати Путіну, те про що говорять у колі експертів, але воно подібне на чергову авантюру — це облгази, які зараз скуповує Фірташ. Буцімто є така домовленість між ним і Януковичем, що скупивши їх за безцінь, Фірташ перепродасть їх Газпрому. Для Газпрому це смачний шматочок. Але вони ставили раніше умову, що вони хотіли би брати участь у цих конкурсах і також за дешево купити, а не потім перекуповувати їх у Фірташа. Як на мене, це єдина авантюра, яка на їхню думку могла б зацікавити Путіна", - розповів експерт.

За словами Гудими, Путін добре знає ситуацію в Україні, і очевидно його така пропозиція української сторони не зацікавила.

"Цього й треба було очікувати. Допоки Янукович, в якого немає добрих стосунків з Путіним, не запропонує чогось такого, що б його дійсно зацікавило, зрушень не буде. Бо в нього зараз вибори, а в Путіна вони вже пройшли, він повноцінний президент і має можливість чекати. А Янукович не може чекати, бо наближається осінь, ціни на газ високі, він не може домовитись із Путіним. Іншого хабаря Путіну, який би міг дати Янукович, окрім як по розподільчих газових мережах, я не бачу", - наголосив політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович і Путін обговорили економічну співпрацю країн, а також "газове питання"

Відповідаючи на питання про те, чи могло під час переговорів використовуватись "мовне" питання, зокрема ухвалення російської мови регіональною у низці областей, Гудима зазначив: "Ні, тут більше проблем, і навіть Росія до цього ставиться стримано. Це ж бутафорія — ну прийняли щось, а що далі? Росіяни прекрасно знають, що на тих територіях і так прекрасно панує російська мова. Щоб її де-юре з моменту прийняття закону перетворити на де-факто, потрібно багато десятків мільярдів гривень, яких в Януковича немає. Це була акція суто політична, спрямована на мобілізацію електорату. В кращу сторону для російськомовного електорату нічого не зміниться. Бо куди вже краще: розмовляли, розмовляють і будуть розмовляти. Це не є якимсь досягненням. От якби Янукович змінив Конституцію, зробивши російську другою державною... Але дякувати Богу, він на це не здатний. Та і для росіян у тому аспекті, щоб вони могли робити знижки на газ, це не є актуальним".

Зараз ви читаєте новину «Янукович із Путіним не домовились, бо Газпрому не дозволили на пряму за безцінь скупити українські облгази — Гудима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути