четвер, 25 липня 2013 18:17

Якщо дозволити лікувати Тимошенко в Німеччині, то цього захочуть і решта в'язнів - Кожара

Якщо дозволити лікувати Тимошенко в Німеччині, то цього захочуть і решта в'язнів - Кожара
Леонід Кожара. Фото: zn.ua

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара заявив, що міжнародне та національне законодавства не передбачають можливість лікування засудженої екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко за кордоном.

"З точки зору міжнародно-правових питань це неможливо. Адже якщо Україна звернутися до Німеччини про видачу ув'язнених - нам просто в обличчя посміються", - сказав Кожара..

За його словами, існуючий договір про правову допомогу та угоди в рамках Ради Європи прямо не регулюють ці питання, а для того, щоб це стало можливим, повинна існувати відповідна правова база.

"Ми чуємо від сторони захисту Тимошенко аргументи, що це не заборонено, але оскільки ці відносини лежать у сфері кримінального та адміністративного права, то ці принципи тут не працюють. У цій сфері працює принцип: дозволено тільки те, що наказано законом", - сказав глава МЗС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США наполягають на звільненні Тимошенко: "Влада знає нашу позицію, ми пояснюємо її знову і знову"

Відповідаючи на питання про те, чи можуть бути прийняті зміни до українського законодавства, що дозволяють лікування екс-прем'єра за кордоном, Кожара відповів:

"На рівні національного законодавства не можна прийняти закон про Тимошенко, адже закони - це універсальні загальнообов'язкові правила поведінки".

"Тобто якщо ми говоримо про те, що в Україні перебуває понад 200 тис. засуджених, то це має стосуватися всіх, і кожен матиме право поїхати до Німеччини в клініку "Шаріте" на лікування", - підкреслив міністр.

Раніше повідомлялося, що на початку липня дочка Тимошенко Євгенія, посилаючись на рекомендації німецьких лікарів заявила, що її матері необхідно термінова операція, яку б здійснили німецькі лікарі з клініки "Шаріте". На українських лікарів, на думку доньки, здійснюється вплив з боку влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Немає законів, які б дозволяли лікувати Тимошенко за кордоном - ДПтСУ

У свою чергу в українському МОЗ повідомили, що представники клініки "Шаріте" констатували належні умови та наявність необхідного медичного обладнання для проведення обстеження в ЦКБ "Укрзалізниці".

Багато європейських послів і політики вважають, що саме дозвіл Тимошенко лікуватися за кордоном і стане вирішенням цього питання, а також відкриє шлях до підписання Угоди про асоціацію.

Зараз ви читаєте новину «Якщо дозволити лікувати Тимошенко в Німеччині, то цього захочуть і решта в'язнів - Кожара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

58

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути