вівторок, 12 грудня 2023 12:36

Вступ України в ЄС коштуватиме мільярди євро

Вступ України в ЄС коштуватиме мільярди євро
Вступ України коштуватиме ЄС мільярди євро. Фото: pixabay.com

Повноправне членство України в ЄС стане європейському бюджету в €130-190 млрд, які потрібно буде виділити з поточного багаторічного плану блоку.

Більша частина цієї суми піде на сільськогосподарські субсидії, свідчать розрахунки аналітиків Інституту німецької економіки.

"У разі приєднання Україна матиме право на значні фінансові ресурси ЄС. Рівень фінансування визначатиметься площею орних земель та чисельністю населення. Як густонаселена, не дуже заможна та сільськогосподарська країна, Україна матиме право на 70-90 мільярдів євро на сільськогосподарські субсидії. Ще 50-90 мільярдів євро підуть на політику згуртованості", - йдеться у звіті.

Німецькі аналітики пропонують реорганізувати бюджет ЄС на 2021-2027 роки, щоб підготуватися до реформ.

"Лише у такий спосіб політичне рішення тісніше прив'язати Україну до себе перспективою вступу може викликати довіру", - пишуть вони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба зробив важливу заяву щодо членства України в ЄС

Якщо європейська політика згуртованості перейде до моделі концентрації, де витрати на згуртованість обмежуються біднішими державами-членами, близько €140 млрд будуть доступними протягом семирічного періоду.

"Перерозподіл політики згуртованості зробить значний внесок у покриття витрат України на вступ до ЄС. Країна ще довго залишатиметься за рамками політики вирівнювання ЄС. Завданням української влади в таких умовах є максимально можливе скорочення перехідного періоду до повного поширення механізмів територіального вирівнювання ЄС на Україну. Крім того, цілей вступу України до ЄС і НАТО потрібно досягати паралельно, не підміняючи одну одною", - сказано в повідомленні.

У листопаді Європейська комісія оприлюднила звіт про прогрес України та інших країн на шляху до вступу в ЄС. У документі була рекомендація розпочати переговори щодо вступу України та Молдови.

Для такого рішення потрібна згода всіх країн-членів блоку. Питання 14-15 грудня обговорять на саміті лідерів країн.

Проти переговорів щодо вступу України та виділення їй допомоги виступає Угорщина.

Угорщина послідовно блокує усі пов'язані з Україною питання на саміті ЄС у Брюсселі. Посли Євросоюзу вчора весь день провели у зустрічах, повідомив кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк. Але Угорщина, як і раніше, блокує все, що пов'язано з Україною, зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «Вступ України в ЄС коштуватиме мільярди євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути