понеділок, 13 серпня 2012 14:15

Можливі санкції проти України будуть не такими жорсткими, як проти Білорусі - Фесенко

Можливі санкції проти України будуть не такими жорсткими, як проти Білорусі - Фесенко
Володимир Фесенко не виключає санкцій проти України. Фото: kontrakty.ua

Сьогодні немає підстав говорити про масштабні фальсифікації на виборах до парламенту 28 жовтня.

Про це у  Gazeta.ua заявив політолог Володимир Фесенко, коментуючи заяву Гельсінського комітету про можливе застосування до українських чиновників жорстких санкцій, пов'язаних із непрозорими виборами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США порівняли Україну з Білоруссю і погрожують санкціями

"Владі не потрібні масштабні фальсифікації. На сьогоднішній день ситуація така, що Об'єднана опозиція трохи випереджає Партію регіонів за партійними списками. Проте, у "регіоналів" є суттєвий резерв — чверть виборців, навіть на Донбасі не визначились. Така ж ситуація на Сході і Півдні. Усі соціологи стверджують, що усі хто не визначився навряд чи будуть голосувати за опозицію. Вибір такий: або не йти на вибори, або Партія регіонів, або комуністи. Можливо, трохи отримають партії Королевської і Кличка, але враховуючи велику кількість "нунсівців" в списках "УДАРу", маловірогідно, що вони будуть змагатися за голоси російськомовних виборців у цих регіонах. Навпаки, це може їх відлякати", - зауважив експерт.

Фесенко також додав, що влада однозначно виграє мажоритарні округи у опозиції.

"Інша річ, по мажоритарних округах імовірність масштабного і надмірного використання адміністративного ресурсу, втручання в роботу виборчих комісій дуже велика. Питання в тому, як це в загальному сенсі вплине на результат виборчої кампанії. Тому "регіонали" дійсно не хочуть підставлятися. Порушення будуть безумовно, питання лише в масштабах", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це агонія, яка дискредитує саму владу - Євгенія Тимошенко

"Якщо опозиція програє вибори по партійних списках, - додав експерт, - тоді ризики невизнання виборів з боку опозиції а потім можливо і міжнародних спостерігачів, достатньо великі. Це зараз головна проблема. Якщо "регіоналам" вистачить здорового глузду, я б не радив їм такою ціною змагатися за перше місце у виборах за партійними списками. Якщо опозиція виграє партійні списки, тоді важко буде оскаржувати результати виборів".

Щодо санкцій Фесенко також радить не поспішати.

"Санкції можуть бути, але не такі жорсткі, як до Білорусі. Може бути заборона в'їзду, і то не стільки повязана з виборами, скільки з ситуацією навколо Тимошенко. Тут просто будут об'єднувати оцінки і виборчого процесу і якщо не випустять Тимошенко. Але навряд чи американці підуть на економічні санкції, чи на якусь ізоляцію, бо це не в їх інтересах. Крім того, поки ситуація в Україні з точки зору стандартів демократії виглядає проблемною, викликає багато критики, але залишається кращою, ніж в Росії, і тим паче, ніж у Білорусії. Проти Росії Америка санкцій не вводить, там є список Магніцького, який залишається у паліативному статусі", - нагадав він.

Зараз ви читаєте новину «Можливі санкції проти України будуть не такими жорсткими, як проти Білорусі - Фесенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути