понеділок, 13 серпня 2012 11:29

США порівняли Україну з Білоруссю і погрожують санкціями

США порівняли Україну з Білоруссю і погрожують санкціями
Орест Дейчаківський: США може заморозити рахунки українських чиновників. Фото: u-e-p.eu

Комісія США з безпеки і співробітництва в Європі (Гельсінська комісія) попереджає, що якщо Україна не дотримуватиметься міжнародних стандартів при проведенні виборів, Конгрес прийме такі ж санкції проти нашої країни, як проти Білорусі.

Про це повідомляє "Голос Америки" з посиланням на старшого співробітника Гельсінської комісії Ореста Дейчаківського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це агонія, яка дискредитує саму владу - Євгенія Тимошенко

Він нагадав, що головною метою представленої в Конгресі жорсткої резолюції проти Україною є сприяння проведенню виборів, які б відповідали міжнародним стандартам.

"Ми вимагаємо звільнити осіб, які перебувають у в'язниці за політичними мотивами, - Юлію Тимошенко, Юрія Луценка та Валерія Іващенка. Ми хочемо, щоб Україна дотримувалася своїх зобов'язань, які вона взяла на себе в рамках членства в ОБСЄ. Оскільки Україні буде головувати в ОБСЄ в 2013 році, вона повинна бути хорошим прикладом і діяти відповідно до положень ОБСЄ, викладеними в Гельсінських угодах, де йдеться про дотримання прав людини, демократії та верховенстві права", - заявив він.

За його словами, даючи оцінку виборам на предмет відповідності міжнародним стандартам, експерти будуть дивитися на ряд чинників.

"Ми будемо аналізувати доступ до ЗМІ всіх кандидатів і політичних партій, використання адміністративного ресурсу, склад виборчих комісій. Ми повинні переконатися, що в комісіях збалансовано представлені всі політичні сили. Ми будемо враховувати рівень доступу спостерігачів до виборчого процесу: спостерігачів від політичних партій, незалежних місцевих та міжнародних спостерігачів", - повідомив співробітник Гельсінської комісії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Грищенка запевнили, що санкції США Україні не загрожують, а резолюцію виконувати не обов'язково

"Абсолютно не відповідають дійсності припущення, що метою Гельсінської комісії є ізоляція Україні. Положення резолюції є дуже чіткими. Там йдеться про відмову у в'їзді в США певним українським чиновникам. Резолюція містить чіткий сигнал - якщо людина вдається до певних дій - порушення прав людини, антидемократичним діям, корупції - ми їм просто відмовимо у в'їзді до Сполучених Штатів", - зазначив Дейчаківський.

Якщо резолюція не буде мати бажаного впливу, а політична ситуація в Україні продовжить погіршуватися, американські законодавці готові до подальших кроків.

"Ми поки не визначилися ... Однак треба пам'ятати, що Гельсінська комісія в особі конгресмена Сміта внесла на розгляд Конгресу за останні шість років три законодавчі ініціативи щодо Білорусі, які отримали силу закону. Ці законодавчі акти містять дуже серйозні санкції: не тільки заборона на видачу віз, але і заморожування індивідуальних рахунків, економічні санкції", - заявив Дейчаківський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні треба орієнтуватися насамперед на досвід США, а не країн Євросоюзу"

Втім, додає Дейчаківський, Гельсінська комісія сподівається, що Україна на цих виборах доведе свою прихильність демократичному напрямку і США не матимуть підстав посилювати тиск на українську владу.

Зараз ви читаєте новину «США порівняли Україну з Білоруссю і погрожують санкціями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

129

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути