понеділок, 29 квітня 2013 00:31

Сходом України вперше промарширували "нащадки" бійців дивізії "Галичина"

Сходом України вперше промарширували "нащадки" бійців дивізії "Галичина"
Фото: 24tv.ua

На східних теренах України відбувся перший в історії марш на честь першої української дивізії Української національної армії "Галичина".

Про це в ефірі радіо "Свобода" повідомив один із організаторів акції Рінат Ковбасюк.

Активіст уточнив, що хода мала місце у неділю у Кривому Розі й називалась "маршем лицарської слави", присвяченому 70-річчю заснування дивізії. У ній взяло участь понад сто мешканців міста. Це були переважно представники Конгресу українських націоналістів, Української народної партії, Народного руху України та різних громадських організацій.

Учасники маршу тримали у руках жовто-сині та червоно-чорні стяги. Під час акції вони скандували: "Слава Україні! Героям Слава" та "Слава дивізії "Галичина"! Навіки слава!".

"Захід проходив центральними вулицями міста – проспектами Гагаріна та Металургів. Він завершився біля пам'ятника Богданові Хмельницькому урочистим мітингом", - розповів Ковбасюк.

За його словами, активісти пройшли містом понад 5 кілометрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Львові бійці провели змагання на честь 70-ї річниці Дивізії "Галичина"

"Хоча під час ходи були дрібні провокації з боку окремих перехожих, марш відбувався цілком мирно й спокійно", – зауважив громадський діяч.

Він наголосив, що дивізія "Галичина" в першу чергу воювала за волю України.

"Тому наше завдання було розвіяти міф про те, що "Галичина" – це якесь нацистське, гітлерівське формування. На жаль, чимало людей в східній Україні живуть в полоні цього міфу", - зазначив Ковбасюк.

Активіст нагадав, що 1987 року в Канаді урядова комісія з розслідування воєнних злочинів на чолі з Жюлем Дешеном визнала, що не існує доказів скоєння злочинів учасниками дивізії "Галичина". Не засудив її бійців, попри вимоги Радянського Союзу, і Нюрнберзький трибунал.

"Започаткувавши таку акцію, ми сподіваємось, що інші міста на сході України підтримають нашу ідею з вшанування вояків дивізії "Галичина", як це було з вшануванням пам'яті Романа Шухевича", – підсумував Ковбасюк.

Зараз ви читаєте новину «Сходом України вперше промарширували "нащадки" бійців дивізії "Галичина"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

352

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути