понеділок, 20 січня 2014 02:54

"Вони хотіли збурити людей, щоб отримати легітимне право придушити це збурення" – Андрій Мохник

"Вони хотіли збурити людей, щоб отримати легітимне право придушити це збурення" – Андрій Мохник
Фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК

"Закони, прийняті 16 січня, обурили людей. На це був розрахунок влади – спровокувати народ на агресивні, немирні дії. Щоб потім вони отримали легитимне право придушити заворушення "Беркутом" і внутрішніми військами". Про це Gazeta.ua розповів Андрій Мохник, народний депутат від партії "Свобода".

Назвав прийняття цих законів провокацією з боку влади.

"Зараз ми намагаємось пояснити людям, що в системі координат, які намалювали 16 січня, ми жили й раніше. Бо мандат Власенка забирали "на раз", хоча були суди. Майданівців, які захищались від агресії "Беркуту", засудили, а "Беркуту" – нічого. Людям, які поширювали екстремістську літературу – "Васильківським  терористам", дали по 6 років тюрми. Їх дії розцінили як теракти. Тобто, нічого не змінилось", - запевнив він.

Андрій Мохник зауважив, що влада натомість перерахувала в цих законах все, чого найбільше боїться.

"Це найефективніші методи боротьби з владним режимом. Вони самі вказали больові точки, і треба інтенсивніше на них тиснути. Не тільки в Києві, а й в регіонах", - наголосив нардеп.

Сказав, що й надалі опозиція буде застосовувати законні способи опротестування. Мовляв, так було і у Верховній Раді, "свободівці" у бійку не лізли.

"Ми одразу подали звернення, щоб Рибак не підписував ці закони. Він все ж підписав, з порушенням регламенту. Звісно, теперішня судова система не ухвалить рішення про ці порушення. Але ми підемо до Європейського суду з прав людини. І коли буде змінюватись влада, ми будемо мати базу документів, що це все ухвалено в нелегітимний спосіб, і його одразу можна скасувати. Є також конкретні люди – Рибак, Калєтнік і Янукович, є подання щодо них в Генеральну прокуратуру. Знову ж таки, ця Генпрокуратура діяти не буде. Але це подання стане підставою відкриття кримінальних справ після зміни влади. Хай це буде через рік, чи через 5, чи через 10 років. Адже у Європі, Чехії, Румунії, притягують людей до відповідальності за злочини, які відбувались 20 років тому. Треба зараз ці злочини фіксувати. Інакше, коли зміниться влада, у нас може не бути доказової бази", -  зазначив Андрій Мохник.

Зараз ви читаєте новину «"Вони хотіли збурити людей, щоб отримати легітимне право придушити це збурення" – Андрій Мохник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути