вівторок, 02 жовтня 2012 14:42

У владі із самого початку не хотіли саджати журналістів - експерт

У владі із самого початку не хотіли саджати журналістів - експерт
Сергій Таран про "наклеп": ситація вийшла з-під контролю влади. Фото: ua.glavred.info

Після виборів нова Верховна Рада таки ухвалить законопроект про наклеп, але кримінальної відповідальності за розповсюдження неправдивої інформації вже впроваджено не буде.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Сергій Таран.

Експерт переконаний, що те, що сьогодні парламент відкликав законопроект "регіонала" Віталія Журавського щодо відповідальності за наклеп свідчить про те, що ситуація вийшла з-під контролю влади. На його переконання, у владі завдяки цьому хотіли вирішити дві задачі — представити у вигідному світлі президента Віктора Януковича і таки ухвалити закон, завдяки якому можна було б тиснути на ЗМІ.

"Влада ставила перед собою дві задачі: просуваючи цей законопроект, треба було відсторонити президента від Партії регіонів і таким чином показати, що насправді ініціатива вийшла від когось із депутатів, а президент потім би наполягав на тому, щоб прибрати з закону положення про кримінальну відповідальність за наклеп", - пояснив політолог.

Таран додав: "При цьому виконувалися б дві задачі — перше, що президент не мав до цього закону жодного відношення, а друге — що за цим законом залишилися б високі штрафи за так званий наклеп. У такому разі, репресії над журналістами можна було б проводити. Для цього не обов'язково кримінальну відповідальність — можна просто оштрафувати газету на кругленьку суму. В цьому була їхня задача".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журавський був ладен зробити що завгодно, щоб ще раз не розгнівати Януковича - "нунсівець"

Партія влади змінили своє рішення після широкого резонансу у суспільстві, який викликав цей законопроект та негативної на нього реакції.

"Ситуація вийшла з-під контролю і президент, в результаті, опинився в центрі критики. Тому вирішили зняти це питання. Хоча, якщо вже відверто деякі представники Партії регіонів заявляють, що повернуться до цього питання після виборів, то, вочевидь, вони все таки це зроблять, але знімуть вже кримінальну відповідальність за так зване розповсюдження недостовірної інформації", - пояснив експерт.

Нагадаємо, що сьогодні, 2 жовтня депутати Верховної Ради України скасували, проголосований в першому читанні скандальновідомий законопроект про наклеп. "За" проголосували 349 народних депутатів.

Зараз ви читаєте новину «У владі із самого початку не хотіли саджати журналістів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути