понеділок, 20 серпня 2012 23:00

Внутрішньопартійні конфлікти, боротьба рейтингів, підкуп виборців - експерт про війни на виборах

Внутрішньопартійні конфлікти, боротьба рейтингів, підкуп виборців - експерт про війни на виборах
Під час кампанії 2012 відбуватиметься змагання підкупів: хто більше скупить голосів. Фото: vikna.stb.ua

Під час передвиборної кампанії розгоратимуться декілька війн від внутрішньопартійних, до війн за результати голосування.

Про це розповів експерт, політолог Валерій Гончарук.

"Перше – це війни за певні політичні ніші. Цей етап вже більш-менш завершився. Бо для багатьох політичних сил було важливим довести, що саме вони є, наприклад, опозицією й у виборців сформувати саме таке уявлення", - наголосив він.

Наступними, за словами експерта, є внутрішньопартійні, групові війни: "Це характерно саме для великих політичних сил. Всередині партій буде внутрішня партійна боротьба і кожна група впливу, чи це Партія регіонів, чи це "Батьківщина", будуть змагатися між собою. Ці групи впливу мають свої цілі. Результат не є головним. Головне  – довести пріоритет власної позиції, те, що їхня позиція є правильною".

Наступний етап – війни за склад комісій. Зокрема, пояснив політолог, це видно вже сьогодні по тому, як з'являється багато так званих технічних кандидатів, які масовано запускаються задля формування комісії. Бо той, хто здобуде більшість в комісіях може впливати на процес самого ходу голосування та прийняття рішень,  підкреслив Гончарук.

Не менш важливим є, за словами експерта, і введення "двійників": "Вже зараз по декількох округах балотуються по декілька кандидатів з одним прізвищем. Крім того, з однаковими політичними платформами та іміджами. Метою є відтягування голосів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доній розповів, як кандидати нахабно купують виборців за 50 грн

Далі – персональні війни, які спрямовані на дискредитацію ключових гравців.

Також активно використовуватимуться і війни рейтингів. За словами політолога, чим ближче до виборів, тим ця боротьба буде агресивнішою. До того ж це стосується не лише загальнонаціональних списків, але й для мажоритарних округів.

"Наступне – нейтралізація ресурсних опонентів. Таким методом будуть користуватися ті кандидати, які мають доступ до адміністративних ресурсів", - додав він.

Крім того, ознакою цієї передвиборної кампанії, на думку Гончарука, є змагання систем підкупу виборців: "На цих виборах маємо достатньо парадоксальну ситуацію. Якщо раніше був один яскравий кандидат, який використовував систему підкупу, то зараз ми можемо спостерігати, що на рівні округів створюються по дві-три альтернативні системи підкупу. Це буде відбуватися своєрідне змагання: хто зможе скупити більше голосів виборців".

Також відбуватиметься і війна за міжнародну підтримку, бо важливим завданням буде – легітимізувати вибори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підкупом на виборах можна набрати додаткових 5-10% - політолог

"Особливо це важливо для Партії регіонів: довести, щоб вибори були чесними у відповідності до міжнародних норм. З іншого боку, від опозиції буде бажання залучити певну кількість міжнародних експертів, для того, щоб або легітимізувати власну перемогу, або щоб пояснити потім власну поразку", - пояснив експерт.

Він додав, що також буде достатньо жорстка буде боротьба за захист результатів.

Зараз ви читаєте новину «Внутрішньопартійні конфлікти, боротьба рейтингів, підкуп виборців - експерт про війни на виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути