Ексклюзиви
середа, 13 листопада 2019 14:48

Власнику VAB Банку оголосили підозру

Власнику VAB Банку оголосили підозру
Власнику VAB-Банку Олегу Бахматюку повідомили про підозру в розкраданні коштів у особливо великих розмірах. Фото: finbalance.com.ua

13 листопада детективи Національного актикорупційного бюро України повідомили власнику VAB Банку Олегу Бахматюку та колишньому голові правління установи Денису Мальцеву про підозру.

Банкірам закидають заволодіння 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України згаданій фінустанові. Про це повідомили в НАБУ.

Оскільки місцезнаходження Бахматюка та Мальцева слідству встановити не вдалося, повідомлення про підозру надіслали їм поштою та вручили житлово-експлуатаційним організаціям за місцями їх реєстрації.

Таким чином, коло підозрюваних у заволодінні стабілізаційним кредитом, наданим Нацбанком, зросло до десяти. Восьми особам, серед яких чинні та колишні посадовці НБУ, VAB-Банку та низки приватних компаній, об'єднаних власниками фінустанови, про підозру повідомлено 11 та 12 листопада.

Слідство встановило, що в жовтні 2014 року ПАТ "VAB Банк", віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна.

Хоча VAB Банк не подав всіх необхідних для цього документів, правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, пристало на його пропозицію. При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу Нацбанку, завищили майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку.

Експертиза встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн проти 1,8 млрд грн, заявлених VAB Банком

"Знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту "VAB Банку". Це - на додачу до раніше вже отриманих від Нацбанку та неповернутих 3 млрд грн кредитів. За 40 днів потому, в листопаді 2014 року, НБУ визнав "VAB Банк" неплатоспроможним. Стабалізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, "VAB Банк" не повернув", - йдеться в повідомленні антикорупційного бюро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАБУ та САП затримали 7 осіб за підозрою у розкраданні 1,2 млрд грн

Вказані факти детективи НАБУ розслідують із жовтня 2016 року. В лютому 2019 року тодішній Генпрокурор Юрій Луценко визначив, що слідство у цьому кримінальному провадженні має вести Головне слідче управління Нацполіції. Слідчі якого 9 серпня 2019 закрили провадження у зв'язку з відсутністю складу злочину.

Однак, у вересні 2019 року постанову про закриття скасував Генпрокурор Руслан Рябошапка, який визнав підслідність у справі за детективами Національного бюро.

Наразі слідчі дії тривають. Детектив НАБУ встановлюють всі обставини вчинення злочину, в тому числі й коло осіб, які можуть бути до нього причетними.

Екс-голова Національного банку Валерія Гонтарєва заявила, що затримання НАБУ голови правління Райффайзен Банку Олександра Писарука є посиленням терору з боку влади.

Зараз ви читаєте новину «Власнику VAB Банку оголосили підозру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути