четвер, 09 січня 2014 12:55

Владу попереджують про втрату енергетичної незалежності

Владу попереджують про втрату енергетичної незалежності
Борис Кушнірук. Фото: realty.3doma.ua

Україна міняє свою енергетичну незалежність на дешевий газ.

Так Gazeta.ua економіст Борис Кушнірук прокоментував заяву міністра енергетики про те, що Україна відмовляється від реверсного газу.

"З точки зору поточних цілей такі наміри Кабміну є цілком виправданими — люди купують там, де дешевше. Інша справа, що в Європі існує вимога про те, щоби залежати лише на третину від одного джерела постачання. Наприклад, газу. Навіть попри те, що Росія може наростити постачання в Європу, відмовляється від цього. Ми могли отримувати частину газу дорожче, але реалізовувався би механізм енергетичної незалежності. В даному випадку, від Росії", - зазначив він.

За словами експерта, відмова від європейського газу могла бути не прямою домовленістю президентів України та Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генеральський син протаранив дві автівки в Одесі та протягнув по дорозі чоловіка

"Умовно кажучи, говорилося так: "Ми закриваємо всі ваші потреби, а ви маєте не влазити на європейський ринок". Янукович відповів: "Безперечно". Отак продовжується залежність України від російського газу. Кожен квартал ціна повинна підтверджуватися. Це залежатиме від того, в якій мірі Україна виконуватиме забаганки Росії — по приватизації майна чи по політичних рішеннях", - зауважив Кушнірук.

Економіст наголосив, що у будь-який момент постачання російського газу може припинитися.

"Якщо Росія відмовиться від постачання дешевого газу через зміну політичної кон'юнктури, ми не зможемо отримати газ із іншого джерела — з Європи.  Бо ніхто для нас не буде тримати у необмеженому обсязі резервні можливості. Вони мають бути задіяні", - додав він.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький сьогодні заявив, що Україна наразі планує призупинити імпорт газу в реверсному режимі з Європи та закуповувати блакитне паливо лише з Російської Федерації.

 

Зараз ви читаєте новину «Владу попереджують про втрату енергетичної незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути