пʼятниця, 15 червня 2012 12:07

Влада сама ставить на взаєминах з ЄС крапку - експерт

Влада сама ставить на взаєминах з ЄС крапку - експерт
Віктор Чумак вважає, що тиск зі сторони ЄС у 2009 році так був. Фото: file.liga.net

Влада ще більше ускладнює взаємини і з Європою, і з Росією.

Так політолог Віктор Чумак прокоментував заяву міністра закордонних справ Костянтина Грищенка про те, що екс-прем'єр України Юлія Тимошенко дала дозвіл на підписання невигідної для країни газової угоди на прохання Ангели Меркель та урядів інших європейських країн.

"У цій заяві були не зовсім правильні акценти. У будь-якому разі, міністр не повинен говорити про те, що колишній прем'єр-міністр підписував якісь угоди під тиском іноземних країн", - наголосив він.

На думку експерта, тиск у 2009 році зі сторони ЄС таки був: "За великим рахунком, тиск був і був достатньо сильний. Але не від Меркель, а з боку Європейського Союзу - щодо порушення прав транспортування, щодо того, що Україна не робила все можливе для того, щоб споживачі в Європі отримували цей газ своєчасно і в повному обсязі. У заяві Грищенка є певний сенс. Треба це визнати і нічого від цього ховатися".

Але те, що Грищенко персоніфікує ці відносини, персоніфікує цей тиск, говорить про конкретні персони в європейській політиці, веде тільки до того, що будуть погіршуватися стосунки з ЄС, які і так не дуже позитивні, додав Чумак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для України набагато важливіше налагодити стосунки з Росією, ніж з ЄС - Погребинський

"Це значить, що вже на цих стосунках ставиться певна червона риска, яка каже про те, що ці стосунки вже не будуть проводитися на більш високих, абсолютно інших рівнях взаєморозуміння. Коли так спалюються мости і персоніфікуються негативи на певних європейських політиків, це говорить про те, що, напевно, немає на сьогодні шансів відновити той рівень відносин, який колись був", - підкреслив політолог.

Подібна поведінка української влади, на думку Чумака, може викликати певну різку реакцію не тільки зі сторони Німеччини, а й всього Європейського Союзу.

"Ситуація така, що заяви від фракції Партії регіонів, від політиків, які є представниками влади, заяви, які говорять про тиск на Україну з боку Володимира Путіна, Меркель тільки посилять тиск на Україну", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європарламент закликав негайно звільнити Тимошенко і Луценка

Експерт переконаний, що персоніфікація подібних заяв посилює тиск з обох сторін: як з ЄС, так і з Росією: "З Росією зрушень немає, жодних змін в газових контрактах ми не бачимо, ціна на газ буде зростати відповідно до цих угод. Можливо обсяги будуть скорочуватися, а ціна буде зростати. Змін щодо відносин із Німеччиною та ЄС теж немає".

Чумак додав: "Влада втрачає союзників по обидва боки своїх кордонів — як на Заході, так і на Сході. І говориться про те, що ці союзники втрачаються на достатньо серйозному рівні. Ми вже маємо певну міжнародною ізоляцію. Та це загрожує не тільки ізоляцією, а певною міжнародною обструкцією цієї влади і цього уряду".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна сподівається на розуміння і підтримку з боку ЄС - Клюєв

Політолог також переконаний, що до виборів влада не піде на поступки ЄС і не звільнить ані Юлію Тимошенко, ані Юрія Луценка.

Зараз ви читаєте новину «Влада сама ставить на взаєминах з ЄС крапку - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути