середа, 29 серпня 2012 20:07

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

"Влада не підозрює, що рішення Євросуду щодо Тимошенко треба буде виконувати"

"Влада не підозрює, що рішення Євросуду щодо Тимошенко треба буде виконувати"
Юлія Тимошенко Фото: Reuters

Сьогодні Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ залишив без змін обвинувальний вирок колишньому прем'єр-міністру Юлії Тимошенко. Це остання українська судова інстанція, після якої ув'язнена Тимошенко може подавати відповідний позов до Європейського суду з прав людини.

Майже всі експерти у розмові з Gazeta.ua схиляються до думки, що ЄСПЛ ухвалить рішення на користь Тимошенко. Однак питання, чи виконає це рішення українська влада, залишається відкритим.

Віктор Небоженко

- Сьогодні був шанс для влади прислухатися до міжнародної думки і зробити ревізію старих судових рішень. Але той факт, що це рішення спеціального суду було прийнято під час процесу в Європейському суді з прав людини, говорить про те, що Адміністрація президента демонстративно протиставляє збочення національного судочинства практиці європейських судів.

Далі буде проблема у тому, що буде з рішенням Європейського суду, який, безсумнівно, після такого висновку Вищого спеціалізованого суду України прийме прямо протилежне рішення. У будь-якому разі, влада на виконання рішення ЄСПЛ не піде. Бо вона взагалі не розуміє важливості міжнародних договорів і навіть не підозрює, що ми зобов'язані виконувати рішення міжнародних судів.

Наслідки цього для країни будуть разючими. Перш за все, це означатиме падіння міжнародного престижу і пришвидшене формування санкцій проти високопоставлених судівських чиновників, прокуратури, Адміністрації президента, які беруть участь у деформації судової діяльності в Україні. Рішення ЄСПЛ буде дуже актуальним і швидким, бо це не та ситуація, яку може чекати три роки. Це рішення приймуть у найближчі півтора місяці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лідерам ЄС шкода, що Тимошенко та Луценко не братимуть участь у виборах

Віктор Чумак

- Рішення Вищого спеціалізованого суду України щодо скарги Тимошенко було очікуваним на 99,9%. Тому що і суд першої інстанції, і апеляційний суд довели те, що в Україні застосовується вибіркове правосуддя. Вважати, що Вищий спеціалізований суд скасує ці вироки не було жодних підстав. Але після цього рішення Україна отримає хвилю розчарувань з боку Заходу. Зі сторони міжнародних спільнот можна очікувати на ізоляцію України і української влади. Все гучніше і гучніше звучатимуть заяви про санкції.

Українські громадяни до цього були готові, тому всередині країни нічого не зміниться. Ми отримаємо нові поштовхи для активізації, для того, щоб опозиція якось мобілізувала своїх виборців на наступний період. Але я не очікую якихось радикальних протистоянь, або протистоянь вуличного характеру. Це буде певна віртуальна мобілізація громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні в Україні завершилося формування тоталітарної держави - Власенко

Олексій Голобуцький

- Зрозуміло, що таке рішення суду викличе негативну реакцію у світі. Вони обстоюють точку зору, що справа Тимошенко є політичною, тому всі ці речі тільки підтверджують це для Європи. Але як і заявляє Європа, все буде вирішуватися під час парламентських виборів, коли визначатиметься, чи є вони демократичними і прозорими. Але вже зараз, після цього рішення, Європа налаштована на те, що прийме будь-який сигнал опозиції про те, що вибори були не чистими і не прозорими. Тобто, зараз підготовлюють ґрунт для того, щоб Європа не визнала вибори.

Якщо це станеться, то наслідками будуть політичні та економічні санкції. Влада все це усвідомлює, але з дня арешту Тимошенко було зрозуміло, що це не може бути одноразове рішення і воно матиме наслідки. Хтось у владі хоче зробити все, щоб ізолювати від Європи нашу країну і максимально наблизити до Росії.

Ситуація полягає у тому, що, на жаль, тактичні рішення, які пов'язані з політичною доцільністю, переважають над нашою стратегією на євроінтеграцію. Справа Тимошенко вже давно віддаляє наші перспективи наближення до Європи. Це певними колами у владі робиться свідомо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС глибоко засмучений рішенням касаційного суду по Тимошенко

Олександр Палій

- На сьогоднішній день найрозумніше, що могла б зробити влада — це помилувати Тимошенко. І це треба було робити досить давно. Якби президент це зробив, у нього й у всієї країни зникла б колосальна кількість проблем. Для того, щоб помилувати Тимошенко потрібно два підписи президента. Перший підпис про внесення змін умов помилування, завдяки якому можна було б помилувати і без формального звернення Тимошенко. А другий — це саме помилування. По суті, 5 хвилин співробітники побігали б по Адміністрації президента і в України було б знято колосальну кількість проблем на міжнародному рівні.

Вищий спеціалізований суд сьогодні вчинив передбачувано, бо, враховуючи попередні рішення суддів, було важко чекати на щось інше. Але це питання вже давно стало не суто юридичним, а політичним. А політичні інтереси України вимагають швидкого виходу з ізоляції. Не така, в принципі, страшна Тимошенко, як її намалювала уява влади. В Єгипті, Лівії, Ємені немає Тимошенко, але є відповідний результат. Завжди після імператора буде його наступник. Влада, швидше за все, цього не дуже розуміє і хоче застрахуватися від усіх речей, які вона об'єктивно передбачити не може.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Присутність Тимошенко у списку не додасть відсотків опозиції - "регіонал"

Олексій Гарань

- Після цього рішення вже варто чекати на звернення до Європейського суду з прав людини щодо цієї справи. Але навіть якщо Європейський суд визнає, що були порушення і що цей вирок не є справедливим, що цілком може бути, то виникає питання , як на це зреагує наша влада. Очевидно, що влада не захоче на це реагувати.

Оскільки таке рішення буде напередодні виборів, то цікаво, чи зможе Тимошенко реалізувати своє право на участь у виборах. Якщо буде рішення ЄСПЛ по Тимошенко, і вона не була допущена до виборів, то тепер вона зможе взяти у них участь. Це створює дуже серйозну правову колізію.

Влада із самого початку взяла курс на те, щоб не допустити участі Тимошенко у виборах. Ця бульдозерна політика продовжується. При цьому, влада грає дуже ризиковано у стосунках з Євросоюзом, бо це підвішує майбутні Угоду про асоціацію з ЄС і угоду про Зону вільної торгівлі. Зараз, в умовах, коли зіпсовані стосунки з Європейським Союзом, коли продовжується тиск з боку Росії, дуже важко прогнозувати, чим все це закінчиться.

Зараз ви читаєте новину «"Влада не підозрює, що рішення Євросуду щодо Тимошенко треба буде виконувати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

213

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути