пʼятниця, 22 листопада 2013 07:05

"Влада нас зрадила" - на Майдані з'явились зачатки нової Помаранчевої революції
9

Фото: Фото і відео: Андрій Жигайло

"Наших довбаних євроінтеграторів треба гнати в шию. Так все спаскудити тільки вони можуть," - 19-річний Василь зав'язує синьо-жовтну стрічку на рукав куртки на Майдані Незалежності 21 листопада. О 22:00 тут зібралось близько 2000 прихильників євроінтеграції.

Сьогодні Кабінет міністрів України розпорядився призупинити процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Також Микола Азаров підписав розпорядження про створення тристоронньої комісії за участю Європейського Союзу та Російської Федерації.

Учасники акції протесту розташовуються на сходах Майдану Незалежності, поруч з недобудованою ялинкою. Більшість кияни, прийшли на заклик через соціальні мережі. Багато молоді, людей середнього віку.  Час від часу скандують "Україна це Європа", "Януковича у відставку". Кілька десятків молодих людей з прапорами встають вздовж проїжджої частини. Махають стягами до водіїв, ті у відповідь сигналять.

"Таке відчуття, що їм, "регіоналам", добре хтось проплатив. Особливо старим пердунам Азарову та Рибаку. Так нагло саботували угоду і так же нагло сміятись в очі єврокомісарам можуть тільки бандити," - каже киянин Андрій Наконечний.

З політиків першим з'являється Юрій Луценко. У мегафон закликає не боятись міліціонерів.

"Якщо мої колишні підлеглі прийдуть за людьми - ви тікайте, але збирайтесь в іншому місці. Майдан має бути мобільним, зараз тут, а в наступний раз вже під Головпочтампом. Тут має бути не тисяча людей, сто тисяч, тоді буде толк. Розсилайте повідомлення своїм друзям, хай приходять сюди, - каже Юрій Віталійович.

О 22:30 до "нових майданівців" приїжджає Віталій Кличко з депутатами-однопартійцями та Арсеній Яценюк з соратниками. За їх спинами Арсеній Аваков, Леся Оробець, "свободівці" Ігор Швайка, Андрій Ільєнко, Юрій Сиротюк та інші. Останнім прибуває лідер "Свободи" Олег Тягнибок.

О 23:15 частина учасників збираються йти на Банкову вулицю до Адміністрації президента. Натовп ділиться на частини – одній йдуть, інші залишаються на майдані. На чолі колони Арсеній Яценюк в оточенні нардепів однопартійців, поруч кілька депутатів-"свободівців". Віталій Кличкко залишається на майдані.

"Ми йдемо на Банкову пов'язати стрічки з прапорами України та ЄС", - пояснює Арсеній Петрович.

Колона піднімається по вулиці Інститутській. Всю дорогу скандують "Спасібо жителям Донбасу…", "Слава Україні". Марш розтягується на добрих три сотні метрів.

"Угода з ЄС в першу чергу вигідна нам, простим українцям. Політикам, а особливо чиновникам, нові закони сильно вдарять по нечистих руках. Вони ж попривикали тільки красти, - пояснює високий брюнет Валентин Васильченко, - чи бізнесмени – привикли робити га..но і втюхувати нам його. А як замаячила угода, так зразу їх притисло. Бо прийдуть дешеві і якісні товари, а їх непотріб тоді ніхто не буде купляти. Ось і підняли ґвалт.."

Коли колона завертає на Банкову, їх зустрічає "Беркут". Біля паркану адміністрації вулиця перекрита поперек чотирма автобусами, правоохоронці тримаються один за одного та нікого не впускають далі.

"Пропустіть народних депутатів, хлопці, не порушуйте закон," - першим на "амбразуру" кидається "свободівець" Андрій Мохник, але його не впускають. Ззаду підбігають кілька його соратників, пробують пройти, але марно.

"Хлопці, заспокойтесь, ми сюди не прийшли битись. Не треба провокацій," - в мегафон кричить Арсен Яценюк, - люди відходять від шеренги "беркутівців", - не треба тут влаштовувати свято для кривавого режиму. Звертаюсь до "беркутівців" - ви ж хочете до Європи також, гайда з нами на майдан!"

Міліціонери мовчки відвертають погляди. Кілька агресивно налаштованих мітингувальників пробують знову влаштувати колотнечу, але міліція не піддається.

"Давайте заспіваємо гімн, нехай всі почують, що тут господарі українці," - хтось вигукує.

Натовп кілька хвилин співає гімн, потім потихеньку вертаються на майдан. Автобуси з "Беркутом" їдуть за ними на відстані у двісті метрів.

"Я так і не зрозумів, чого ми сюди приходили. Подивитись на "Беркут"? Та нам треба було його просто змести, і творити революцію. Якийсь цирк получився. Прийшли, поцілували "беркутів" і пішли назад", - літній чоловік спльовує на клумбу.

Тим часом до імпровізованої сцени на сходах продовжують підтягуватись прихильники євроінтеграції. О 1:00 на майдан з'являється чемпіон світу з боксу Володимир Кличко. З народом спілкується разом з братом Віталієм.

"Я українець, але я знаю як живуть у Європі, і всі ви знаєте як там живеться простим людям. Україна має там бути за всіма показниками, а нас тільки гальмують", - виступає боксер.

За півгодини штовханина між міліцією та учасниками акції виникає на розі майдану та вулиці Городецького. Туди приїхала автомашина з звуковою апаратурою, але її не схотіли пропустити "даішники". Тоді їй на виручку кинулось кілька сотень чоловіків. Правоохоронці відступили, а автомобіль зустріли оплесками.

"Ми домовились створити постійний координаційний штаб, який працюватиме тут цілодобово. Він координуватиме акції протесту і знаходитиметься на тут. Крім цього оголошено, що євромайдан буде без будь-якої політичної символіки," - розказує нардеп-"бютівець" Андрій Парубій.

Дехто з політиків закликає покинути майдан та піти по домівках і зібратись завтра. Люди не реагують, продовжують залишатись.

"Ми оголошуємо "євромайдан" безтерміновою акцією протесту проти спроб призупинити євроінтеграцію України і закликали всіх до мобілізації, - оголосив артист Євген Міщук. Коли була Помаранчева революція, він був постійним ведучим на сцені.

Так станом на 2:30 ночувати залишилось близько півтисячі учасників.

/media/video/527412/1_527412.mp4

Зараз ви читаєте новину «"Влада нас зрадила" - на Майдані з'явились зачатки нової Помаранчевої революції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

351

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути