четвер, 25 квітня 2013 14:41

Влада може саботувати призначення перевиборів на проблемних округах - нардеп

Влада може саботувати призначення перевиборів на проблемних округах - нардеп
Віктор Чумак. Фото: www.radiosvoboda.org

Влада може саботувати призначення перевиборів по 5-ти проблемним округам.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат від фракції УДАР Віктор Чумак.

Він зауважив, що рішення про перевибори має приймати Верховна Рада, ухваливши відповідний закон.

"Думаю, що на сьогоднішній день, Верховній Раді, все ж таки, треба прийняти закон про особливості проведення додаткових виборів у цих проблемних округах. Бо треба говорити саме про певні особливості, адже не визначення виборів на цих округах було зроблено поза межами правового поля. Тому, щоби повернути це все в певні законні рамки, треба прийняти спеціальний закон", - пояснив парламентар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин хоче, щоб депутати обговорили законопроекти щодо перевиборів на 5 округах

Він додав, що у цю справа має втрутитися саме Верховна Рада, і відповідні законопроекти вже там зареєстровано.

"Але питання в тому, чи хоче більшість проводити такі вибори, чи хоче більшість бачити виборів на цих округах. Адже більшість може не захотіти цього, бо розуміє, що може там програти і таким чином збільшити кількість опозиції ще на 5 штиків", - підкреслив Чумак.

Він додав: "Відповідний проект закону давно зареєстрований у Верховній Раді. Їх навіть є два альтернативних від двох опозиційних фракцій".

Однак поки, за його словами, ці проекти до порядку денного не внесено.

"Все рухається своєю чергу. Тому зараз опозиція якраз наполягатиме на внесенні цього питання на розгляд на засіданні Верховної Ради", - запевнив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Партії регіонів махнули рукою на проблемні округи: "Ми все одно сформуємо більшість"

Водночас, нардеп не виключає, що вирішення ситуації із проблемними округами може затягнутися так само, як і призначення виборів у Києві.

"Я не виключаю саботування більшістю виборів на 5-ти проблемних округах. Бо впевненості у більшості щодо перемоги на цих округах немає. Якщо буде єдиний кандидат від опозиції, то ми вже бачимо дуже добре, що він переможе. А нам немає сенсу зараз перетасовувати кандидатів, це зрозуміло всім. Тому, якщо буде один кандидат на кожному окрузі, то зрозуміло, що виграти чесними методами більшості не вдасться", - підкреслив він.

Нагадаємо, що раніше міністр юстиції Олександр Лавринович наголосив, що перевибори народних депутатів у проблемних округах повинна призначити ЦВК на підставі закону про проведення таких перевиборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свободівець" зі скандального 223 округу вважає перевибори у Києві грубою помилкою

Натомість член ЦВК Жанна Усенко-Чорна запевнила, що для того, аби провести перевибори, необхідно, аби парламент ухвалив спеціальний закон.

Зазначимо, що ЦВК визнав неможливим установити результати виборів депутатів у п'ятьох одномандатних округах - №94 (Обухів, Київська область), 132 (Первомайськ, Миколаївська область), 194 і 197 (Черкаська область) і 225 (Київ, Шевченківський район). Верховна Рада рекомендувала ЦВК призначити повторні вибори в цих округах.

Зараз ви читаєте новину «Влада може саботувати призначення перевиборів на проблемних округах - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути