вівторок, 11 квітня 2023 08:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Витік документів Пентагону спричинив кризу у відносинах США із союзниками

Витік документів Пентагону спричинив кризу у відносинах США із союзниками
Витік призвів до кризи у відносинах США з союзниками. Фото: pixabay.com

Витік секретних документів Пентагону призвів до кризи у відносинах Сполучених Штатів Америки з союзниками.

Американські високопосадовці намагаються заспокоїти розгублених партнерів від Європи до Близького Сходу та Києва, пише Politico.

"Після того, як про витік стало відомо, високопосадовці американської розвідки, Державного департаменту та Пентагону зв'язалися зі своїми колегами в інших державах, аби розвіяти побоювання щодо публікації розвідданих", ‒ заявили виданню чотири чиновники з різних країн.

Офіційні особи в Лондоні, Брюсселі, Берліні, Дубаї та Києві почали ставити Вашингтону питання про те, як секретна інформація опинилася в інтернеті, що США роблять для того, щоб інформація була видалена із соціальних мереж та хто несе відповідальність за витік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Витік" секретних документів Пентагону: повідомляють про підробку

Союзників також цікавить, чи робить Білий дім кроки щодо обмеження поширення розвідувальної інформації у майбутньому.

"Наразі незрозуміло, як Вашингтон виправлятиме ситуацію, яку багато хто вже називає одним із найбільших провалів американської розвідки з моменту публікації секретних документів на сайті WikiLeaks. Спосіб витоку та зміст документів дуже незвичайні. Я не можу згадати випадку, коли витік був би настільки об'ємним і охоплював такий широкий спектр інформації, яка просто потрапила в соціальні мережі, а не пройшла через журналістів", – розказав Politico колишній аналітик американської розвідки, який займався Росією.

Пентагон ще оцінює масштаби витоку секретної інформації, яка містила інформацію про боєздатність української армії і дії американських союзників. Міністру оборони США Ллойду Остіну вперше повідомили про "злив" 6 квітня. Наступного дня він почав скликати вищих керівників на щоденній основі.

У соцмережах з'явилися нібито засекречені військові документи, що детально описують плани США та НАТО щодо нарощування української армії перед запланованим контрнаступом. Оприлюднені документи датуються 1 березня.

Злиті дані про весняний контрнаступ ЗСУ спираються на великий обсяг фіктивної інформації. Інформація там спирається переважно на статистичний аналіз поставок та можливих оперативно-тактичних задумів, написав у Telegram радник глави Офіса президента Михайло Подоляк.

Зараз ви читаєте новину «Витік документів Пентагону спричинив кризу у відносинах США із союзниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути