Ексклюзиви
середа, 25 травня 2016 15:00

Вісім "друзів" Порошенка - кого зі своїх колишніх бізнес-партнерів президент привів до влади
8

25 травня 2014 року Петра Порошенка обрали президентом. Gazeta.ua з'ясувала, кого за два роки президент привів у владу зі свого бізнесу.

Валерія Гонтарева, 51 рік, голова Національного банку України з 19 червня 2014 року.

Автор: rbc.ua
 

Майже десять років займала керівні посади в банках Societe Generale-Україна та Ing Bank Україна. У 2007 році заснувала власну компанію з управління активами "Інвестиційний капітал Україна" – займалась залученням інвестицій у бізнес Roshen в Росії.

За час головування у Нацбанку шість разів ходили чутки про її відставку – після падіння курсу гривні та публікацій про зменшення золотовалютних резервів. За минулий рік задекларувала 26,8 млн. грн. доходів, в основному – від продажу цінних паперів і корпоративних прав. Має на рахунках у банках 44 млн. грн.

Олег Гладковський, 46 років, перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України з 17 лютого 2015 року

Автор: 112.ua
 

З 1997 року був заступником генерального директора ЗАТ "Укрпромінвест", що об'єднує групу підприємств Порошенка. Перед призначенням у РНБО протягом 2,5 років займав посаду президента корпорації "Богдан" – виробника легкових та вантажних автомобілів, автобусів і тролейбусів, якою частково володіє Петро Порошенко.
У 2014 році змінив прізвище зі Свинарчука на Гладковський – по матері. Тоді ж президент Порошенко призначив його головою Міжвідомчої комісії, яка контролює експорт зброї. Має зареєстровану на своє ім'я офшорну компанію на Британських Віргінських островах.

Ігор Кононенко, 50 років, народний депутат, перший заступник голови фракції "Блок Петра Порошенка" у парламенті з листопада 2014 року.

Автор: theinsider.ua
 

Разом із Порошенком служив в армії у 1984 році. Працював його заступником у концерні "Укрпромінвест" з часу заснування компанії. У 2006 і 2008 роках обирався до Київської міськради від блоку Черновецького. У роботі ради активної участі не приймав, більше займався бізнесом. Під час парламентських виборів 2014 року займався веденням виборчої кампанії БПП по Києву. Напередодні відставки, міністр економіки Айварас Абромавічус звинуватив Кононенка у хабарництві і лобіюванні призначень на державні посади. Екс-голова СБУ Валентин Наливайченко заявляв, що Кононенко організовував виведення хабарів по 100-300 тис. доларів у офшори. У антикорупційному бюро запевнили, що питань до Кононенка не мають.

Борис Ложкін, 44 роки, глава Адміністрації президента України з 10 червня 2014 року

Автор: theinsider.ua
 

Із Порошенком на початку 2000-х зробили спільний проект – "Ретро-FM". Згодом журнал "Корреспондент" і "Наше радио". В листопаді 2013 року Ложкін продав усі свої активи у медіа-сфері Сергію Курченку. Суму угоди не розголошували, Forbes оцінив її у 370 млн. доларів.

Юрій Стець, 40 років, міністр інформаційної політики України з 2 грудня 2014 року

Автор: rbc.ua
 

З 1997 року редактор музичних програм телерадіокомпанії "НБМ", яка в 2003 році виступила співзасновницею "5 каналу". Його власником став Петро Порошенко, а генеральним продюсером Юрій Стець. Обирався депутатом останніх трьох скликань – від "Нашої України", "Батьківщини" та БПП. Востаннє склав повноваження достроково – для того щоб очолити новостворене міністерство інформполітики.
Дружина президента Марина Порошенко разом з нинішнім генпрокурором Юрієм Луценком у 2013 році хрестили доньку Юрія Стеця — Єву.

Костянтин Ворушилін, 46 років, директор Фонду гарантування вкладів з 3 жовтня 2014 року

Автор: bankruptcy-ua.com
 

З 1996 року очолював правління банку "Мрія", який належав Порошенку. Після продажу установи російському ВТБ, став керувати фінансово-інвестиційною діяльністю корпорації "Богдан" та очолив наглядову раду Міжнародного інвестиційного банку. Обидві структури – Порошенка. З приходом у Фонд гарантування вкладів почав працювати із коштами, які виділяються державою на банки-банкроти для виведення з ринку. Таких за два роки було 22.

Володимир Демчишин, 41 рік, міністр енергетики та вугільної промисловості України - 2 грудня 2014 — 14 квітня 2016 року

Автор: radiosvoboda.org
 

Працював віце-президентом Ing Bank-Україна та директором відділу інвестиційно-банківських послуг групи "Інвестиційний капітал Україна" Валерії Гонтаревої.
У другій половині 2014 року очолював національну комісію з державного регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.
У лютому 2015 року Демчишина звинуватили у незаконному підписанні контрактів на імпорт електроенергії в Крим. Попри рекомендацію спецкомісії звільнити високопосадовця, його залишили на посаді.

Дмитро Вовк, 26 років, голова Національної комісії з державного регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг з 29 червня 2015 року

Автор: nashigroshi.org
 

У 20 років почав працювати помічником віце-президента з корпоративних фінансів компанії "Інвестиційний капітал Україна" Гонтаревої. З березня 2013 року працював у Москві на посаді національного менеджера корпорації Roshen. На сайті компанії писали, що звільнили його через незадовільні результати роботи і невідповідність кваліфікації займаній посаді.
Вперше в історії України на посаду керівника держрегулятора ринку енергетики призначена людина, яка жодного дня не працювала у галузі та не була членом Нацкомісії. Згідно декларації, має вклади на суму понад 1 млн. грн. з 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «Вісім "друзів" Порошенка - кого зі своїх колишніх бізнес-партнерів президент привів до влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути