четвер, 20 вересня 2018 12:51

Вирахувати агентів, не допустити реваншу - про що Порошенко говорив у ВР

Автор: twitter.com/poroshenko
  Президент годину виступав перед парламентом
Президент годину виступав перед парламентом

Президент Петро Порошенко востаннє у цій каденції виступив зі щорічним посланням до Верховної Ради.

Його промова тривала годину. Під час згадки про українську мову нардепи з "Опозиційного блоку" Олександр Вілкул, Вадим Новинський і Нестор Шуфрич вийшли із зали.

Gazeta.ua пропонує ознайомитися з головними тезами послання глави держави до народних депутатів.

Про Чорноморський флот у Криму

"Я подам до парламенту законопроект, яким із Конституції пропонується викреслити норму, що дозволяє базування Чорноморського флоту РФ в Україні. Після того, як повернемо Крим, російської бази в Севастополі точно не буде".

Про спрямованість на НАТО

"Ми вибралися з лабіринтів багатовекторності. Ледве вискочили із смертельно небезпечної пастки позаблоковості. І від 2014-го твердо прямуємо своїм шляхом - до Європейського Союзу і НАТО. Лише інтеграція України до євроатлантичного безпекового простору гарантує нам мир, безпеку, незалежність, підвищення рівня життя"

Про досягнення

"Ми нічим не схибили. Зробили сильну й успішну Україну невід'ємною та безспірною частиною Європи без жодної перспективи повернення до зони російського впливу. Побудували боєздатну армію. Повертаємо українській церкви гідне місце в світовому православ'ї. Утверджуємо українську мову - складову сили та успіху нашого народу. І будемо робити дієві заходи для зміцнення її державного статусу, посилення і поширення його в усіх сферах суспільного життя".

Про санкції

"Санкції проти Москви тепер пов'язані не лише з Україною. Це означає, що приходить тверезе розуміння, що Росія - не лише наша проблема. Що вона є загрозою усього цивілізованого світу. Будемо послідовно протидіяти спробам послабити санкційний тиск на Росію. Тактичне завдання Кремля - зняти санкції у січні наступного року під приводом нібито невиконання Україною Мінських домовленостей. Цей сценарій маємо зруйнувати. Майже переконаний, що зняття ми не допустимо. Однак знайте, що ризик пом'якшення є".

Про томос

"Екзархи Вселенського патріарха сказали мені: процес надання автокефалії Україні виходить на фінішну пряму. Я не знаю, коли саме ухвалять томос і коли його привезуть до України. Але упевнений, що колесо цієї історії ми розкрутили так, що повернути його ніхто не зможе.

Гарантую, що держава поважатиме вибір тих, хто залишиться у тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність із Руською православною церквою. У той же час гарантую, що держава захистить права тих священиків і мирян УПЦ Московського патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви, щоб разом із іншими православними творити єдину помісну українську церкву. І не треба їх лякати".

Про нові стандарти ЗСУ

"Маємо взяти планку зовсім іншої висоти: нові технології, модернізація, доозброєння і переозброєння, перехід на стандарти НАТО з урахуванням нашого унікального досвіду відсічі агресії. Вимагаю від військового керівництва нестандартних та асиметричних відповідей на будь-які сценарії та плани противника. Прискорити досягнення оборонним сектором стандартів Північноатлантичного Альянсу і повної сумісності з арміями країн-членів військово-політичного блоку".

Про силове повернення Донбасу

"У нас має бути подібна опція, бо всяка армія готова до будь-яких сценаріїв. В України є право на самооборону згідно із статтею 51 Статуту ООН. Але наша стратегія миру полягає у його досягненні політико-дипломатичним шляхом. Саме такий варіант є оптимальним для України і відповідає нашим національним інтересам".

Про агентів Кремля

"У період виборів питання інформаційної безпеки є одним із головних. Частина нашого інформаційного поля так само окупована, як частина української території. В Україні все ще діє мережа російської агентури, яка бере під контроль медіа, плодить "незалежні" громадські організації. Вони підконтрольні Кремлю, роздмухують антиукраїнські, антиєвропейські настрої. Тому я підтримую ідею законопроекту про реєстрацію агентів впливу держави-агресора РФ".

Про можливий реванш проросійських сил

"Актуальною є загроза реваншу. Наше завдання надзвичайно складне - дати авторитаристам відсіч, не порушуючи норм європейської демократії. Свою роль бачу в тому, щоб силою закону і силою переконання не дати жодного шансу тим, хто міг би поставити під сумнів наш власний шлях, шлях незалежності, шлях європейської та євроатлантичної інтеграції".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко пригадав Тимошенко її "гріхи" з Путіним

Під час виступу президента у сесійній залі під Верховною Радою проходила акція протесту. Кілька сотень представників партії "Нацкорпус" і нацдружинники вимагали захистити іноземних добровольців на Донбасі та не екстрадувати їх з України.

Зараз ви читаєте новину «Вирахувати агентів, не допустити реваншу - про що Порошенко говорив у ВР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути