четвер, 02 липня 2020 07:52

Відставка Смолія: реакція Офісу президента та парламентарів

Відставка Смолія: реакція Офісу президента та парламентарів
Голова правління Нацбанку України Яків Смолій написав заяву про звільнення через політичний тиск. Фото: bank.gov.ua

На заяву про відставку голови Національного Банку Якова Смолія відреагували в Офісі президента.

Там зазначили, що безумовним пріоритетом залишається забезпечення незалежності Нацбанку, про що "неодноразово зазначав президент України", йдеться в нічному повідомленні пресслужби ОП.

"Правління НБУ буде продовжувати свою діяльність на засадах незалежності та професійності. Національний банк України разом з урядом повинні продовжувати реалізацію зваженої монетарної та фіскальної політики, що слугуватиме запорукою для забезпечення макроекономічної та фінансової стабільності і сприятиме економічному зростанню і відновленню банківського кредитування", - йдеться у повідомленні.

В ОП наголосили, що дискусії щодо діяльності НБУ "повинні базуватися виключно на засадах професійності та мають бути позбавлені політичного забарвлення, яке може мати негативний вплив на інституційну спроможність і незалежність Національного банку України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відставка Смолія: посли "Великої сімки" попереджають про підрив реформ в Україні

Своєю чергою, на заяву Смолія відреагували і у провладній фракції. Відставку можуть не підтримати в парламенті. Тож Смолію доведеться залишитися на посаді, каже голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев, пише "РБК-Україна".

Він також зазначив, що питання відставки буде розглядатися на засіданні фракції СН, а до того заяву розгляне комітет. Крім того, нардеп вважає, що відставка Смолія може вплинути на відносини з Міжнародним валютним фондом.

"Безперечно, це не покращить відносини України та МВФ. Це очевидно. Я не думаю, що є прямий взаємозв'язок між цим рішенням і траншами від МВФ. Але дуже багато залежить від того, яку позицію займе сам голова НБУ про підстави його звільнення. Дуже неоднозначна інформація пролунала щодо тиску на нього з боку ОП. Мені здається, що це дуже небезпечна інформація, яка потребує перевірки", - зазначив Гетманцев.

Напередодні ввечері стало відомо, що голова правління Нацбанку України Яків Смолій написав заяву про звільнення та передав її на розгляд президенту України. Пояснив: не хоче працювати, бо на нього здійснюється постійний політичний тиск. Після розгляду заяви президентом звільнення голови НБУ ще мають затвердити народні депутати.

Зараз ви читаєте новину «Відставка Смолія: реакція Офісу президента та парламентарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути