субота, 16 січня 2010 18:43

Відправка 2 тис. грузинських спостерігачів є провокацією - грузинський політик

Відправка 2 тис. грузинських спостерігачів є провокацією - грузинський політик

Грузинські політики зробили низку заяв з приводу скандалу з відправкою до України більше двох тисяч грузинів для спостереження за ходом президентських виборів.

Так, голова комітету парламенту Грузії з оборони і безпеки Гіві Таргамадзе, який очолює все ще незареєстрованих в Україні грузинських спостерігачів, заявив, що ЦВК України, а також влада Донецької області створюють штучні перешкоди для їх роботи.

"Ми все ще не втрачаємо надії, що ЦВК зареєструє України на виборах грузинських спостерігачів, проте абсолютно очевидно, що нам будують штучні перешкоди", - сказав Таргамадзе в суботу, 16 січня, в телефонному інтерв"ю телекомпанії Руставі 2.

У Донецькій області злякалися грузинських спостерігачів, які своєю компетентністю не дадуть права сфальсифікувати вибори ", - стверджує грузинський депутат. За його словами, в даний час в Донецьку перебувають 350 грузинських спостерігачів.

Між тим сьогодні на брифінгу генеральний секретар партії "Рух за справедливу Грузії" Петре Мамрадзе заявив, що відправка в Україну близько 2 тисяч грузинських спостерігачів є "провокаційним кроком".

"Абсолютна більшість цих так званих спостерігачів не мають ніякого досвіду участі у виборах в якості спостерігачів, причому, якщо судити з заповненим ними в Києві анкетах, що не мають і ніяких професій. На цьому тлі складається враження, що абсолютна більшість цих грузинських спостерігачів в Україні є грузинськими поліцейськими або спецназівцями ", - припустив Мамрадзе.

Він також озвучив інформацію про те, що Таргамадзе вже давно знаходиться в Україні і створив мобільну групу, за допомогою якої має намір втрутитися в хід виборів.

"Дії Саакашвілі і його режиму щодо президентських виборів в Україні можуть викликати роздратування в українському суспільстві і завдати великої шкоди іміджу Грузії на міжнародній арені", - попередив Мамрадзе.

11 січня Центральна виборча комісія відмовила в реєстрації офіційним міжнародним спостерігачам від Грузії. За реєстрацію спостерігачів від Грузії проголосували тільки 7 членів ЦВК при мінімальній кількості для ухвалення рішення - 8.

13 січня Київський апеляційний адміністративний суд за позовом кандидата в президенти Людмили Супрун визнав протиправними відмову ЦВК у реєстрації 2011 спостерігачів з Грузії. Суд зобов"язав ЦВК розглянути це питання на найближчому засіданні.

Член Центрвиборчкому Михайло Охендовський в суботу, 16 січня, припустив, що насправді під виглядом міжнародних спостерігачів "робиться спроба зареєструвати спостерігачів від одного з кандидатів у президенти з метою зриву виборів або незаконного втручання в роботу виборчих комісій". Він додав, що серед усіх грузинських спостерігачів лише кілька жінок. Охендовський також нагадав, що від усіх інших іноземних держав для реєстрації було подано лише 276 спостерігачів, і ЦВК зареєстрував їх усіх. Зокрема, від Польщі зареєстровано 96 спостерігачів, США - 73, Російської Федерації - 39, Німеччині - 11, Франції - 3.

Як повідомлялося, заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Дмитро Видрін надав в розпорядження РІА Новини аудіозапис телефонної розмови нібито прем `єр-міністра України Юлії Тимошенко з президентом Грузії Михайлом Саакашвілі, в якому Тимошенко обіцяє Саакашвілі посприяти у наданні офіційного статусу 2011 грузинським спостерігачам.

Сам Саакашвілі заперечує заяви, що нібито грузинські спостерігачі збираються їхати в Україну для підтримки на виборах конкретного кандидата у президенти.

Народний депутат від Партії регіонів Олена Бондаренко заявила, що до Донецька вже прибули 300 громадян Грузії для реєстрації спостерігачами.

За матеріалом Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «Відправка 2 тис. грузинських спостерігачів є провокацією - грузинський політик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути