Ексклюзиви
неділя, 23 лютого 2020 22:29

Відповіді про вбивства учасників Майдану лежать в архівах ФСБ і Путіна - Портников

Відповіді про вбивства учасників Майдану лежать в архівах ФСБ і Путіна - Портников
Кремлю було потрібно, щоб Янукович залишився при владі.

Вбивства учасників Революції гідності - це не внутрішньополітична, а зовнішньополітична історія. Це початок війни Росії проти України.

Про це сказав публіцист Віталій Портников.

"Щоб зрозуміти, хто реально віддав наказ про знищення Небесної сотні, потрібно дві речі.

По-перше, поверення із Москви для участі у судових процесах тодішнього українського керівництва. Тому що це воно відповідальне за ті події. А все тодішнє керівництво знаходиться в Росії - Янукович, Азаров, Захарченко, колишній голова Служби безпеки Якименко та інші високопоставлені чиновники. Всі, хто залишився в Україні, це або другі-треті особи, або виконавці. І те - не всі.

Друге - не отримаємо точних доказів, доки не отримаємо доступу до архівів ФСБ Російської Федерації і адміністрації Путіна.

Відомо, що в останні тижні Майдану тут активно працювали російські спецслужбісти. Називалося прізвище генерала Бесєди, одного з керівників ФСБ, колишнього помічника Путіна Суркова. І всі ці речі, впевнений, задокументовані росіянами. Всі ці стенограми телефонних розмов Путіна і Януковича у них є. Пропозиції, які робилися росіянами. Спецоперації, які вони тут організовували, включно з прізвищами - хто, що. Все там є.

Абсолютно очевидно, що знищення Небесної сотні, убивство людей у центрі Києва, це не внутрішьополітична, а зовнішньополітична історія. Це перший день війни Росії проти України. РФ весь час спонукала Януковича до силового подавлення протесту. Він був у неї на гачку - фінансовому, дали йому гроші. І політичному. Кремлю було потрібно, щоб Янукович залишився при владі.

І коли стало зрозуміло, що Янукович готовий до певних домовленностей із протестувальниками, коли до Києва, коли розстрілювали Небесну сотню, прибули міністри закордонних справ Франції, Німеччини і Польщі, представник президента Росії на перемовинах відмовився підписувати цей документ. Це вже було ознакою справжньої російської зацікавленності у тому, що відбувалося.

Коли вже розстрілювали людей у центрі Києва, почалася операція з анексії Криму. Російські медалі за загарбання Криму були вибиті 20-м лютого 2014 року.

Знищення Небесної сотні вкладалося в спецоперацію росіян. Бо це була повна дестабілізація ситуації в Україні. І росіяни вже почали витягати Януковича з Києва.

Росіяни документи не знищують, просто не віддають. Враховуючи, що величезна кількість тих, хто з ними співпрацюють, продовжують сидіти тут в Києві", - сказав Віталій Портников в ефірі "Еспресо TV".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріл Майдану: шості роковини найтрагічніших днів Революції гідності

Слідчі Державного бюро розслідувань у справі Майдану затримали колишнього співробітника спецпідрозділу "Омега".

Йому оголосили про підозру у здійсненні прицільних пострілів на ураження у напрямку натовпу беззбройних учасників Євромайдану на вулиці Інститутській та Майдані Незалежності в Києві 20 лютого 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «Відповіді про вбивства учасників Майдану лежать в архівах ФСБ і Путіна - Портников». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути