четвер, 26 січня 2023 04:04

Відбір суддів КСУ: у Венеційській комісії зробили несподівану заяву

Відбір суддів КСУ: у Венеційській комісії зробили несподівану заяву
Венецианская комиссия отказались от участия в отборе судей КСУ. Фото: eurointegration.com.ua

Венеційська комісія офіційно відмовилась від призначення членів до Дорадчої групи експертів (ДГЕ), яка має брати участь у відборі суддів Конституційного суду України, до виконання власних рекомендацій із виправлення відповідного закону.

Про це йдеться в листі голови Венеційської комісії Клер Базі-Малорі на ім'я спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука, який було оприлюднено в середу.

Лист супроводжується роз'ясненнями до рекомендацій "Венеційки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституційний суд знову провалив обрання голови КСУ

Ідеться про те, що кількість членів Дорадчої групи експертів має налічувати сім людей (а не шість). Більшість – чотири – мають становити міжнародні експерти. Крім того, кандидати, визнані ДГЕ як недоброчесні, не можуть бути призначеними на посаду суддів КСУ.

"Хоча більшість ключових рекомендацій, викладених у висновку від грудня 2022 року, були виконані, дві ключові рекомендації – щодо повноважень ДГЕ та її складу – не були враховані в ухваленому законі", – йдеться в листі.

У зв'язку з цим "Венеційка" вирішила, що "передумови для номінування Венеційською комісією кандидатів у члени ДГЕ не виконані". Голова комісії запропонувала українській стороні допомогу з підготовкою відповідних напрацювань до закону про Конституційний суд, аби врахувати вказані рекомендації.

13 грудня 2022 року парламентська більшість підтримала проєкт закону №7662 про "удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду" без правки про кількість членів Дорадчої групи експертів.

Зараз ви читаєте новину «Відбір суддів КСУ: у Венеційській комісії зробили несподівану заяву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути