понеділок, 14 серпня 2017 13:27

Від картинки в телевізорі до оренди офісів: на що партії витратили понад 110 млн грн

Партії масово скуповують рекламу за державні кошти. Про це повідомили в Комітеті виборців України, проаналізувавши фінансові звіти парламентських політичних партій за ІІ квартал (квітень-червень) 2017 року.

 

Радикальна партія Олега Ляшка, "Самопоміч" та "Опозиційний блок" витрачають значні відсотки коштів на розміщення політреклами. "Блок Петра Порошенка" – вкладає гроші в розбудову партійної мережі. "Народний фронт" та "Батьківщина" – витрачають усі кошти на оренду приміщень та заробітну плату.

РПЛ витратила на статутну діяльність 13 млн грн, із яких 12,8 млн грн становлять кошти держбюджету. 45% усіх коштів витратили на рекламу по ТБ: найбільше, 3,2 млн, передали ТОВ "Інформаційне агенство "112-Україна" та 1,9 млн грн – ТОВ "Новини 24". Для порівняння: на заробітну плату РПЛ витратила 2,4 млн грн, на оренду приміщень – 0,3 млн грн.

"Самопоміч" витратила за 3 місяці 19,8 млн, із яких 98% - кошти державного бюджету. Найбільше коштів, 26% всієї суми, партія витратила на видавничу діяльність, а саме на друк та розповсюдження партійної газети. Понад 1 млн пішло на рекламу по ТБ та радіо. 23% коштів витратили на матеріальні витрати та оплату послуг, 19% – заробітну плату, 8% – оренду приміщень.

"Опозиційний блок" уперше відзвітував про витрачання коштів із державного бюджету. За квітень-червень партія витратила найменше з усіх політичних сил – 3 млн грн (1,3 млн – кошти держбюджету). Третину всіх коштів "Опоблок" спрямував на політичну рекламу. Зокрема, 1 млн витратили на розміщення зовнішньої політичної реклами, 1,5 млн – на оренду приміщень. Рекламні матеріали оплатили за власні кошти партії.

"Блок Петра Порошенка "Солідарність" упродовж ІІ кварталу витрачав винятково кошти із держбюджету. Всього витратили 22,1 млн грн. Це найбільший показник серед усіх партій. 62% коштів спрямували на утримання місцевих організацій партії, 9% - заробітну плату, 7% - матеріальні витрати та оплату послуг.

"Батьківщина" витратила на свою діяльність 4,3 млн грн (з них 4 млн – кошти держбюджету). Третину коштів, 32%, партія спрямувала на оренду приміщень, 28% - на матеріальні витрати та оплату послуг, 14% - на заробітну плату.

"Народний фронт" витратив за три місяці 21,3 млн, із яких 18,7 млн - кошти із держбюджету. Всі витрати пішли на заробітну плату (36%), оренду приміщень (37%) та оплату податків і зборів (24%). У центральному апараті партії працюють 27 осіб, у місцевих організаціях – 616. При цьому жодна місцева організація партії не має статусу юридичної особи, що свідчить про централізований характер управління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗМІ розсекретили плани Порошенка на переобрання

У ІІ кварталі 2017 року "Народний Фронт" отримав з бюджету 28,4 млн грн, БПП "Солідарність" - 28 млн, "Самопоміч" - 25,1 млн, "Опоблок" – 12,1 млн, Радикальна партія Олега Ляшка – 9,5 млн, "Батьківщина" - 7,2 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Від картинки в телевізорі до оренди офісів: на що партії витратили понад 110 млн грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути