пʼятниця, 13 листопада 2009 22:42

Вибори відбудуться і без бюджету - ЦВК

Вибори відбудуться і без бюджету - ЦВК

Перебільшеними є побоювання про те, що в разі неприйняття закону про державний бюджет України на 2010 рік, підготовка виборів може бути не профінансована належним чином.

Про це у п"ятницю ввечері в ефірі "5 каналу" заявив член ЦВК Михайло Охендовський.

"Уряд ще 29 жовтня прийняв постанову, якою Міністерству фінансів доручено в січні та лютому 2010 року профінансувати заходи щодо підготовки та проведення виборів в розмірі 969 млн грн", - зазначив пан Охендовський.

"Цих коштів буде достатньо, щоб організувати вибори належним чином, щоб вибори відбулися і головне, щоб праця кожного члена виборчої комісії, маю на увазі окружні та дільничні виборчі комісії, була оплачена."

На питання про те, наскільки правомірним є фінансувати вибори, якщо такого рядку не буде в бюджеті, член ЦВК звернув увагу на те, що зазначення коштів необхідних для фінансування виборів окремим рядком в законі про державний бюджет України передбачено в законі про вибори народних депутатів України.

"Закон про вибори президента України містить дещо інше формулювання, яким вибори фінансуються за рахунок коштів держбюджету", - додав Охендовський.

"В тому разі, якщо Верховна Рада не прийме відповідний закон про державний бюджет на 2010 рік, державний бюджет України в широкому розумінні буде все одно існувати", - зауважив він. - Зрозуміло, що в січні 2010 року податки будуть зараховуватись саме до державного бюджету України, витрати відповідні будуть здійснюватись також з державного бюджету України, просто за відсутності закону про державний бюджет на 2010. Це не суперечить закону про вибори президента України."

Відповідаючи на питання журналіста, чи може введення надзвичайного стану стати підставою, через яку можуть не відбутися вибори, Охендовський зазначив, що за законом про правовий режим надзвичайного стану за умов його (НС - ред.) введення заборонено лише проводити вибори, тобто проводити безпосереднє голосування.

"Закон не забороняє в цих умовах проводити підготовку до виборів", - відмітив член ЦВК.

Охендовський зазначив, що до 17 січня ще досить багато часу залишилось і навіть, якщо припустити, що в країні дійсно в таких масштабах існує епідемія тієї чи іншої хвороби, він сподівається, що до дати виборів ця епідемія буде подолана.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Вибори відбудуться і без бюджету - ЦВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути